Charles je  še povečal rekordno dolgo čakanje na prestol, ki ga že več kot 65 let zaseda njegova mati, kraljica Elizabeta II. Foto: Reuters
Charles je še povečal rekordno dolgo čakanje na prestol, ki ga že več kot 65 let zaseda njegova mati, kraljica Elizabeta II. Foto: Reuters
Princ Charles v otroških letih. Foto: AP
Družinski portret ob 70. jubileju princa Charlesa. Foto: Reuters
Buckinghamska palača je zaroko med princem in Diano objavila 24. februarja 1981. Diana je s poroko postala prva "običajna" Angležinja po letu 1659, ki se je poročila s prestolonaslednikom. Foto: AP
Druga poroka britanskega princa Charlesa je bila po razkošju neprimerljiva s prvo, srečen konec pa je le dočakala 35 let dolga ljubezenska zgodba. Foto: Reuters

Jubilej je že vse leto razlog za praznovanje na Otoku. Zasebna zabava ob rojstnem dnevu bo danes potekala v prostorih Buckinghamske palače, po poročanju britanskih medijev naj bi se je udeležili tudi nekateri člani tujih kraljevih družin.

Princ je svoj rojstni dan praznoval tudi maja z zabavo na vrtu Buckinghamske palače. Tako je začel podobno tradicijo kot njegova mati, saj tudi kraljica Elizabeta svoj rojstni dan praznuje dvakrat letno. Njen pravi rojstni dan je 21. aprila, uradni pa običajno drugo soboto v juniju. Britanska kraljeva družina se želi tako ogniti morebitnemu muhastemu vremenu in si zagotoviti vsaj eno lepo praznovanje rojstnega dne.

Ob prinčevem jubileju je britanski dvor objavil družinsko fotografijo princa Charlesa in njegove žene Camille, na fotografiji pa sta tudi njegova sinova princ William in princ Harry z družinama. Na Otoku so prinčev jubilej pospremili tudi s serijo poštnih znamk, na katerih so doslej še neobjavljene fotografije princa v dolžnosti krone in v domačem okolju.

Po prevzemu krone ne bo več izražal stališč
Njegov nekdanji svetovalec Mark Bolland je dejal, da se ima princ za odpadnika, ki deluje proti prevladujočemu političnemu konsenzu. Spopadal se je z nizko samozavestjo, a je hkrati želel delati to, kar je prav, je dodal Bolland. Tako je Charles vedno znova branil svoje interese in zadeve, ki so mu bile pri srcu, kot so arhitektura, okolje, kmetijstvo, vera in alternativna medicina. Prav zaradi njegovih komentarjev in pobud mnogi še dandanes verjamejo, da kot kralj ne bo politično nevtralen.

A Charles je v nedavnem dokumentarnem filmu za britanski BBC zatrdil, da po prevzemu krone ne bo več javno izražal stališč. Kot je pojasnil, sta položaj prestolonaslednika in monarha različna, naenkrat je prostor le za enega suverena.

Od tretjega leta prvi v vrsti za prestol
Charles Philip Arthur George je prvi od štirih otrok Elizabete II. in princa Philipa. Rodil se je 14. novembra 1948 v Buckinghamski palači.

Od svojega tretjega leta je prvi v vrsti za prestol. V 70 letih pa je zbral številne rekorde v svoji vlogi prestolonaslednika. Je namreč prvi prestolonaslednik, ki je videl kronanje svoje matere za kraljico, podrl je rekord v čakanju na prevzem monarhije in bo tudi najstarejša oseba v britanski kraljevi zgodovini, ki bo prevzela žezlo, piše na uradni spletni strani princa.

Naziv valižanski princ je prejel leta 1958, ko je bil star devet let. Na željo očeta Philipa so ga poslali v strog škotski internat, kjer mladi princ ni bil zadovoljen, svoja leta tam pa je opisal kot pekel in zaporno kazen.

Namesto Camille vzel Diano
Je prvi prestolonaslednik, ki je uspešno sklenil univerzitetno šolanje, in sicer na Cambridgeu leta 1970. Od leta 1971 do 1976 je služil v britanski kraljevi mornarici. Ko je bil nekaj mesecev po dolžnosti na Karibskem otočju, se je njegova nekdanja spremljevalka Camilla Shand poročila z Andrewem Parkerjem Bowlesom, kar je Charlesa zelo potrlo.

Pod številnimi pritiski je 32-letni princ zaprosil za roko 19-letne Diane Spencer, s katero sta se videvala le kratek čas. Lady Diana je ob poroki dobila naziv princesa Velška in Njeno kraljevsko visočanstvo, pozneje pa so jo zaradi njene priljubljenosti in prijaznosti klicali princesa Diana.

Kljub pravljični poroki in dvema sinovoma, princ William se je rodil leta 1982, princ Harry pa leta 1984, je njun zakon propadel, par pa se je ločil leta 1996. Diana je umrla leto pozneje v prometni nesreči v Parizu.

Charles se je po propadu zakona vrnil k ljubezni svojega življenja Camilli, ki so jo mnogi imeli za neprimerno partnerico prestolonaslednika. Poročila sta se leta 2005, princ pa vse od takrat v javnosti deluje precej bolj srečen. Skupaj opravljata številne kraljeve dolžnosti in potovanja v tujino.

Ob 70. rojstnem dnevu smo pripravili 70 fotografij iz življenja princa Charlesa.