Bazar, ki že dve desetletji povezuje mednarodno kulturno raznolikost in dobrodelnost, ponuja pester nabor kulinaričnih posebnosti in unikatnih izdelkov iz 30 držav po vsem svetu. Foto: MMC RTV SLO
Bazar, ki že dve desetletji povezuje mednarodno kulturno raznolikost in dobrodelnost, ponuja pester nabor kulinaričnih posebnosti in unikatnih izdelkov iz 30 držav po vsem svetu. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska stojnica. Foto: MMC RTV SLO
Združenje Sila je bilo sicer ustanovljeno leta 1993 v Ljubljani s ciljem spodbujanja kulturnih in izobraževalnih izmenjav ter utrjevanja odnosov med članicami. Slednje so večinoma soproge diplomatskih in gospodarskih predstavnikov tujih držav ter mednarodnih organizacij v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Dobrodelni bazar Sila

Tega so letos preselili iz Gospodarskega razstavišča v Grand hotel Union, kar ni najboljša poteza organizatorjev, saj so se obiskovalci, predvsem v jutranjih urah težko prebijali od stojnice do stojnice.

Ob našem prihodu na prizorišče je bila gneča tolikšna, da so morali obiskovalci počakati, da bi vstopili, kot so povedali redarji, pa je bila gneča zjutraj še veliko večja. Gneča se je sprostila v času kosila, tako da je bilo komaj takrat mogoče v miru pogledati, kaj na svojih stojnicah ponuja 30 držav. No, kakšna manj, saj so na nekaterih stojnicah že razgrabili vse stvari, med njimi je bila tudi Gruzija.

Na stojnicah so obiskovalci lahko izbirali med raznovrstnimi kulinaričnimi posebnostmi in unikatnimi izdelki iz 30 držav po svetu, med katerimi najdemo tudi Pakistan, Madžarsko, Poljsko, Grčijo, Nizozemsko, Romunijo, Združene države Amerike, Japonsko, Kenijo in Ugando.

Denar v dobrodelne namenePleši, pleši, pleši
Poleg spremembe lokacije je bila letošnja novost bazarja tudi oder, na katerem je pester kulturni program. "Pripravljenih je več kot 30 nastopajočih, od pevskih zborov, plesalcev do pevcev. Vsi bodo na neki način poskušali predstaviti različne nacionalne kulturne posebnosti," je pred dogodkom povedala predsednica slovenskega mednarodnega združenja žensk Sila Mojca Lah. Med drugim so lahko obiskovalci uživali v spoznavanju irskih in indonezijskih plesnih korakov, v egipčanskem in ukrajinskem plesu ter v poslušanju ruske, makedonske in srbske narodne glasbe.

Gre za mednarodni dobrodelni bazar. "Ves izkupiček bo namenjen petim lokalnim dobrodelnim organizacijam za pomoč ženskam in otrokom, ki so žrtve nasilja. Zbrana sredstva bodo prejeli Društvo SOS telefon, Združenje proti spolnemu zlorabljanju, Azilni dom za mladoletne begunce, Zavod EMMA in Društvo za nenasilno komunikacijo," je dodala Lahova.

Doslej so na bazarjih zbrali več kot 1,3 milijona evrov, ki so jih namenili različnim slovenskim organizacijam in posameznikom.

Dobrodelni bazar Sila