Italijani so znani po tem, da veliko časa namenijo urejenemu videzu, in pri tem ne popuščaju niti v karanteni. V spletnih trgovinah v času pandemije novega koronavirusa tako narašča povpraševanje po frizerskih pripomočkih in izdelkih – ljudje se na polno frizirajo doma, v trgovinah zmanjkuje barv ... Kako pa je v Sloveniji, smo tudi pri nas občutljivi, ko gre za pričeske, smo povprašali primorskega frizerja Simona Volčiča, ki skupaj z Janijem Anželjem vodi ljubljanski SalON/off: "Težko bi posplošil, občutljivost in potrpežljivost sta odvisni od posameznika, pa tudi od njegove pričeske. Nekatere moje stranke me obiskujejo konstantno na 14 dni, druge pa na tri ali celo šest mesecev. Za tiste prve je trenutna situacija zagotovo manj prijetna kot za druge."

Volčič striženje doma odsvetuje: "Menim, da bomo to obdobje brez frizerskih storitev brez večjih težav prebrodili. Predvsem odsvetujem razne podvige, kot so striženje frufruja, krajših las in pažpričesk. Tukaj gre zelo hitro kaj narobe."

Vsem svetujem, da se sedaj posvetijo negi, za katero običajno zmanjka časa. Maske si lahko na laseh pustimo dlje, mogoče celo čez noč, in si lase umijemo naslednji dan.

Simon Volčič o negi las

Ravno frufru je tisti, ki ob daljšem nestriženju hitro zmoti ženski del. Kaj svetuje tistim, ki se vseeno ne morejo zadržati? "Striženje frufruja odsvetujem, ker gre za zelo kompleksno striženje, pri katerem je treba upoštevati vrtince, smer rasti las, tip las (skodran, valovit, raven) in obliko obraza. Pri strogo ostriženih, ravnih frufrujih ni prostora za napake, medtem ko imamo pri ''messy'' frufrujih malce več manevrskega prostora. Če se že lotite striženja, naj bo to res minimalno. Frufru je zelo viden in ob neposrečenem striženju nas bo še mesec ali dva opominjal na naš poskus. Sam svetujem uporabo lasnic, da nas dolg frufru ne bi motil."

Simon Volčič med delom. Foto: SalON/off
Simon Volčič med delom. Foto: SalON/off

Predvsem ženske pa hitro zmoti narastek: "Jaz tistim, ki so se do zdaj barvale v salonu, odsvetujem, da se same barvajo doma. Večina mojih strank je rednih in so z mano že več let, zato bi jim tak poseg na laseh naredil ogromno škode, saj sam delam z barvami previdno in vedno postopno, da dosežem določen rezultat. Ko pridemo do želene barve, jo le še vzdržujemo, zato odsvetujem vsakršno prenagljeno odločitev glede barvanja."

Za narastek barvno razpršilo ali prašek
Zdajšnji položaj je lahko moteč predvsem za tiste s sivim narastkom: "Takim svetujem uporabo barvnih razpršil in praškov, ki so dostopni v drogerijah ali na spletu. Ta produkt se nanese le na narastek, spere pa se z umivanjem las in ne vpliva na naravno barvo. Sicer pa so to vaši naravni lasje, za katere menim, da je prav, da jih sprejmemo. Sploh tisti, ki so doma, se zdaj ne bi smeli obremenjevati z narastkom. Verjamem, da jih nihče ne bo obtoževal zaradi centimetra ali dveh daljšega narastka kot navadno. Na srečo mnogih je že nekaj let precej trendovski slog barvanja balayage, ki ga uporablja mnogo žensk. Pri tej tehniki je vzdrževanje in barvanje zelo redko, zato ni težav z narastkom. Narastek bo manj očiten pri nošenju prečke na cikcak, z uporabo suhega šampona (blondinke) ali zgoraj omenjenih razpršil, pričeska naj bo speta v čop, lepo izpadejo tudi skuštrane fige."

Striženje doma odsvetujem in menim, da bomo to obdobje brez frizerskih storitev brez večjih težav prebrodili. Predvsem odsvetujem razne podvige, kot so striženje frufruja, krajših las in pažpričesk. Tukaj gre zelo hitro kaj narobe.

Simon Volčič o striženju doma
Frizerski saloni so v času epidemije novega koronavirusa zaprti. Foto: SalON/off
Frizerski saloni so v času epidemije novega koronavirusa zaprti. Foto: SalON/off

Simon Volčič meni tudi, da je trenuten čas idealen za tiste, ki imajo težave z mastnim lasiščem, saj si lahko kakšen dan dlje kot navadno pustijo lase neumite: "Maščobo, ki se izloča na lasišču, razčešemo po dolžini las in si umijemo lase dan ali dva pozneje."

Kakšno masko pa svetuje tistim, ki imajo suhe lase: "Če nimamo nobenih pripravljenih mask pri roki, lahko posežemo po domačih pripravkih. Tudi tukaj je potrebna pazljivost, predvsem pri tistih, ki imajo ali pa želijo ohraniti hladen ton las. Izogibamo se rumenjakom in drugim obarvanim živilom, saj lahko obarvajo lase. Varna izbira je nerafinirano kokosovo olje, ki ga pred uporabo segrejemo, da preide v tekoče agregatno stanje. Na vlažne lase ga v izdatni količini nanesemo, lahko tudi na lasišče. Lase razčešemo, vendar zelo previdno in nežno, najbolje z uporabo posebnih krtač, ki so namenjene za česanje mokrih las. Lasišču lahko namenimo še masažo, za katero navadno nimamo časa. Če imamo doma kapo za tuširanje, si jo povežemo čez glavo, lahko pa si pomagamo tudi z aluminijasto folijo. Pustimo učinkovati vsaj pol ure, še bolje pa čez noč. Zatem si lase temeljito umijemo. Kokosovo olje lahko nanesemo tudi na suhe konice, vendar ne pretiravamo s količino."

"Prameni so ustvarjeni za bolj naraven videz, zato menim, da za tiste z že narejenimi prameni ta čas ni tako problematičen. Drugim pa odsvetujem izdelavo pramenov doma, ker gre za precej zahtevno tehniko." Foto: SalON/off

Sam večjo težavo kot pri ženskah vidi pri moških, ki zadnja leta dajejo večji poudarek na urejeno pričesko kot včasih: "Sam imam moške stranke, ki se pri meni strižejo tedensko ali pa dvakrat mesečno. Takim priporočam, da se pobrijejo le ob straneh (ali še bolje, jih pobrije nekdo od domačih).

O vlogi frizerja v vsakodnevnem življenju pričajo tudi šale, ki te dni krožijo po družbenih omrežjih. Med drugim kroži tista, da bo po koncu karantene težje priti do frizerja kot na magnetno resonanco. Tudi Simon Volčič pričakuje naval: "Salon je navadno ob koncih tedna zaprt. Verjetno se bo to po koncu karantene spremenilo, vsaj začasno, da lahko uredimo vse stranke."

O času v karanteni pa je Simon povedal, da mu za zdaj odmor ustreza: "Moj delovnik je bil vse od odprtja frizerskega salona zelo naporen, v salonu sem bil od jutra do večera in mi je zmanjkovalo časa za druge obveznosti. Zdaj ta čas namenjam izobraževanju in trženju ter načrtujem prihodnost."