Sadeži so povzročili takšen smrad, da so nekaj poštnih delavcev odpeljali celo v bolnišnico. Foto: Reuters
Sadeži so povzročili takšen smrad, da so nekaj poštnih delavcev odpeljali celo v bolnišnico. Foto: Reuters

Zaradi suma na uhajanje plina so oblasti ukazale evakuacijo stavbe, dvanajst poštnih delavcev je zaradi smrada prejelo zdravila za izredno močno slabost, šest pa so jih preventivno odpeljali v bolnišnico.

Iz stavbe so skupno evakuirali 60 ljudi, pozneje pa ugotovili, da je šlo za dostavo štirih tajskih durianov, ki jih je 50-letniku poslal prijatelj iz Nüremberga.

Vonj tega sadeža je tako zelo močan, da je v številnih hotelih in na javnem prevozu v Aziji prepovedan. Lani so, denimo, zaradi vonja morali evakuirati knjižnico Univerze v Canberri, saj so tudi tam prijavili "močan vonj po plinu".

Sadež sicer pogosto imenujejo "kralj sadja". Nekateri pravijo, da je njegov okus zelo podoben kremni sladici z dodatkom mandljev, spet drugi imajo manj laskave primerjave – denimo z umazanimi stopali ali gnilo čebulo, poroča britanski The Guardian.

Durian je v zadnjem času zelo priljubljen na Kitajskem, precejšen vir zaslužka pa predstavlja za Tajsko. Leta 2018 je država proizvedla približno 600 tisoč durianov, ki so jih v veliki večini izvozili.

Obstaja približno 200 različnih vrst tega sadeža, vsak pa ima svojo posebno teksturo, okus in vonj.

Posebno vrsto sadeža so lani v Indoneziji prodajali za kar 1150 evrov, kar je več kot trikratna povprečna plača v državi. Šlo je za vrsto J-Queen, s križanjem dveh elitnih vrst pa jih je vzgojil neki 32-letni indonezijski psiholog. Za običajen durian je sicer treba v Indoneziji odšteti približno 12 evrov.