Izštekani - Zvezdana Novaković ZveN

Izštekane je tokrat obiskala vsestranska glasbena ustvarjalka in performerka Zvezdana Novaković ZveN. Sprehodila se je od etna prek gledališke glasbe do z elektroniko obogatenega eksperimentiranja. V predstavitvi le dela njenega širokega repertoarja so sodelovali številni ugledni gostje: mednarodni ženski kvartet saksofonov Roya, mešani pevski zbor Grlenice, ki ga vodi, belokranjska vokalna skupina Kresnice, igralec in glasbenik Janez Škof ter pianist in skladatelj Bowrain.

10. februarja se bodo na dolg potep po zavitih poteh akustične dežele podali gorenjski indie rockerji Le Serpentine. Potem ko so jeseni na drugem albumu Pobarvanka dokončno oblikovali in utrdili svoj zvok, jim Izštekani postavljajo nov ustvarjalni izziv.

Zvezdana Novaković ZveN je v krepkem desetletju delovala na toliko področjih in pri toliko projektih, da jih je težko popisati. Razpon sega od gledaliških do koncertnih odrov, od skupine Laibach do Svetlane Makarovič, od Bolgarije do Brazilije, od starodavnih tradicij do elektronike, od lutk do uprizoritvenih presežkov Jerneja Lorencija, od klasike do džeza, od poučevanja vokalnih tehnik prek študija kompozicije do vodenja pevskih zborov, od nacionalne opere do alterklubov, od pripovedovanja do harfe. Vse pa povezuje njen glas. Njen ZveN. "Težko je to postaviti v en paket. Je pa mogoče. A uvesti je treba nova pravila," pravi.

Foto: Alan Orlič Bešlak
Foto: Alan Orlič Bešlak

Čeprav je njeno ustvarjanje težko ujeti v zvočni zapis in prisega na živo izvajanje, na interakcijo s prostorom in občinstvom, je pred dvema letoma izdala album Slovena Voices. "Starodavno sreča moderno, to je bistvo Slovena Voices: odprti glasovi, pristnost in brezčasna pesem prednikov," piše ob njem.

"Čim si na odru, je to že predstava, to ni le glasbeni koncert. Vsak trenutek tvoje prezence je pomemben. Pri tem črpam iz vseh drugih zanimanj v življenju, iz narave, filozofije, meditacije, dobre restavracije, človeške komunikacije, nore modulacije ..." pripoveduje Zvezdana.