Prizorišče letošnjega evrovizijskega spektakla bo arena Ahoy v Rotterdamu. Tekmovanje bo potekalo med 18. in 22. majem, Slovenija pa se bo predstavila v prvem polfinalu. Foto: EPA
Prizorišče letošnjega evrovizijskega spektakla bo arena Ahoy v Rotterdamu. Tekmovanje bo potekalo med 18. in 22. majem, Slovenija pa se bo predstavila v prvem polfinalu. Foto: EPA

Po lanski odpovedi največjega glasbenega tekmovanja na svetu so se številne države odločile, da bodo maja 2021 v Rotterdam poslale izvajalca oz. izvajalko, ki bi posamezno državo moral zastopati lani, a z drugo pesmijo. Načini, kako jih posamezne države oz. nacionalne televizijske postaje izbirajo, pa se razlikujejo.

RTV Slovenija je tako na primer z javnim povabilom iskala skladbo, ki bo Ani Soklič najbolj pisana na kožo. Na koncu so v ožji izbor izmed 191 izbrali tri, 27. februarja pa bo jasno, katera bo slovenska evrovizijska skladba leta 2021.

Za bolgarsko pesem bodo lahko glasovali "gledalci z vsega sveta"

V Bolgariji so odločitev predali v roke gledalkam in gledalcem – njihova predstavnica Victoria, 23-letnica, ki je zaslovela v bolgarski različici X Factorja, bo namreč v prihodnjih dneh izdala malo ploščo s petimi skladbami, glas ljudstva pa bo na koncu odločil, katero izmed petih pesmi bo Victoria na koncu pela tudi v Rotterdamu. Podrobnosti o načinu glasovanja sicer še niso razkrili, za Evrovizijo pristojna producentka Genoveva Christova pa je poudarila, da želijo s takšnim načinom izbora celoten spektakel in Victorijino glasbo približati čim širši množici – tudi zato bodo letos prvič lahko za pesem glasovali tudi "gledalci z vsega sveta", je še dejala. Nekaj pesmi je sicer Victoria že predstavila, še piše portal Eurovision.tv.

Romunski izbor bo interni

Romunska televizijska postaja TVR pa se je odločila, da bo pesem, s katero se bo (tudi lanska) predstavnica Roxen skušala prebiti v evrovizijski finale, izbrala interno. "Zelo se že veselim, da končno izvem, s katero pesmijo bom zastopala Romunijo na letošnji Evroviziji. Ne glede na to, katera skladbo bo izbrana, pa upam, da vam bo všeč in da vam bo prinesla veliko radosti," pa je ob tem dejala 21-letna glasbenica s pravim imenom Larisa Roxana Giurgiu.

Do španske evrovizijske pesmi s telefonskim in SMS-glasovanjem

Tudi v Španiji bodo skladbo, s katero se bo Evropi letos predstavil Blas Cantó, ki bi državo prav tako moral v Rotterdamu zastopati že lani, izbirali na podoben način: Blas Cantó bo v posebni oddaji zapel dve skladbi, gledalci pa bodo s telefonskim in SMS-glasovanjem ter glasovanjem prek posebne aplikacije izbrali, katera bo španska evrovizijska skladba leta 2021.

Cantó je ob tem poudaril, da mu je pomembno, kaj o evrovizijski pesmi menijo Španci: "Mnenje oboževalcev mi veliko pomeni, poleg tega pa bodo izbirali med dvema skladbama, ki predstavljata dve moji povsem različni plati."

Ukrajina: Pesem bo izbrala komisija

Ukrajino bo tudi letos zastopala zasedba Go_A, skladbo, ki jo bo elektro-folk skupina izvedla na evrovizijskem odru, pa bo izbrala posebna komisija, so sporočili z ukrajinske nacionalne televizije UA:PBC. Poleg direktorjev radia in televizije v komisiji sedi tudi ena najbolj znanih ukrajinskih evrovizijskih predstavic, Jamala, ki je leta 2016 na evropskem odru slavila s skladbo 1944.

Številni evrovizijski narodi pa tudi letos prisegajo na klasičen izbor – na Norveškem, Finskem, v Litvi in na Portugalskem so tako že izbrali (pol)finaliste svojih izborov, zmagovalne skladbe pa bodo izbrali do konca februarja oz. začetka marca.

Francijo bo zastopala Barbara Pravi, ki je do zdaj na Evroviziji sodelovala že večkrat – a vedno v ozadju

Francozi pa letos na evrovizijski oder pošiljajo eno svojih najmočnejših orožij, 27-letno Barbaro Pravi, tekstopisko in pevko srbsko-iranskih korenin, ki je zaslužna že za kar nekaj francoskih evrovizijskih uspešnic, podpisala pa se je tudi pod lansko zmagovalno skladbo na t. i. otroški Evroviziji, J’imagine, ki jo je zapela Valentina. Kot je dejala Pravijeva, je skladba z naslovom Voilà deloma avtobiografska in ponazarja njen izstop iz sence glasbenega ustvarjanja in skok naravnost pod evrovizijske žaromete.