Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

ETIAS sicer ni enak kot vizumski sistem, saj je hitrejši, postopek opravite po spletu, biometrični podatki pa niso potrebni, bo še vedno treba vložiti nekaj časa in denarja za izvedbo postopka, podobno kot ameriška shema, ESTA.

Uvedba ETIAS-a (evropski potovalni informacijski in avtorizacijski sistem) se sicer napoveduje že nekaj let, sprva pa bi moral stopiti v veljavo konec letošnjega leta, a so to zdaj zamaknili za pol leta.

Iz programa so izvzeti potniki iz območja EU-ja (državljani in tisti s stalnim bivališčem v EU-ju), ki se bodo lahko še naprej prosto premikali znotraj bloka. A za vse ostale, ki bodo v Unijo vstopali iz države, kjer do zdaj ni bil potreben vizum, bo ETIAS obvezen.

Nova zakonodaja bo prizadela okoli 60 držav, vključno z ZDA in Veliko Britanijo – prebivalci slednje so pravico do prostega gibanja izgubili z brexitom. Za tiste, ki so do zdaj potrebovali vizum za vstop v katero izmed evropskih držav, se ne bo spremenilo nič.

Kot so zapisali v okrožnici pristojni organi EU-ja, bo postopek prijave potekal prek "v veliki meri avtomatiziranega računalniškega sistema", pri čemer bo dovoljenje za okoli 95 odstotkov prosilcev izdano "v roku nekaj minut". Najdaljši možen čas za potrditev bi lahko trajal mesec dni, a zgolj v "izjemno izrednih primerih". Komur bodo vstop zavrnili, se bo imel možnost pritožiti.

Odobreni ETIAS bo veljal tri leta za neomejeno število vstopov v EU, pri čemer se bo še vedno treba držati pravil, ki omejujejo zadrževanje v EU-ju več kot 90 dni naenkrat.

Cena postopka znaša 7 evrov – za primerjavo: pridobitev ameriške ESTE znaša 21 ameriških dolarjev (20 evrov), kanadske eTE pa 7 dolarjev (5 evrov).