Tolminska korita so sotočje Tolminke in Zadlaščice. Foto: Wikipedia
Tolminska korita so sotočje Tolminke in Zadlaščice. Foto: Wikipedia

Leta 2006, ko so začeli pobirati vstopnino, je Tolminska korita obiskalo 12.000 ljudi, sledila pa je skokovita rast, pove Mateja Leban iz Turizma Dolina Soče. "Leta 2019 imeli več kot 80.000 obiskovalcev, lani pa zaradi epidemije nekoliko manj, a še vedno več kot 67.000 obiskovalcev."

V okolici korit ponovno straši tudi mitološka duga baba Foto: TV SLO, zajem zaslona
V okolici korit ponovno straši tudi mitološka duga baba Foto: TV SLO, zajem zaslona

Da pa bi doživetje ostalo kar čim bolj pristno, želijo v prihodnosti obisk v visoki sezoni omejiti, zato so letos postavili vrtljiva vrata na treh mestih, pojasnjuje Mija Kokošin iz Turizma Dolina Soče. "Prej smo lahko le ocenili, koliko je bilo obiskovalcev, s tem novim sistemom pa bomo po zaslončkih lahko natančno spremljali število ljudi in potem lahko tudi ukrepali."

"Letos bomo uravnavali že s tem, da bo v najvišji turistični sezoni cenejša vstopnica po 16. uri, namesto 10 bo 8 evrov in s spletno prodajo, kjer bo mogoče kupiti vstopnico prav za določen dan in uro."

Mogoč je nakup letne karte z neomejenih obiskom, po novem bodo imeli prebivalci občine Tolmin ob predložitvi osebnega dokumenta prost vstop, za domačine bo na voljo tudi posebna kartica za rekreativce. Lani so sicer z vstopnino zbrali dobrih 400.000 evrov, ki jih vlagajo v vzdrževanje, brezplačen javni prevoz do korit in Javorce, v prihodnjih letih pa se obeta še dodatna ureditev parkirišča na Štrklepcah, napoveduje Lebanova.

Obiskovalce privabi osupljiva narava zgornje Soške doline. Foto: Radio Koper
Obiskovalce privabi osupljiva narava zgornje Soške doline. Foto: Radio Koper

"Pripravljen je idejni osnutek, pripravljajo se načrti za izvedbo, ki bo potekala verjetno kar nekaj časa, seveda moramo pridobiti ustrezna dovoljenja. Dokončati je treba samo parkirišče, dobro infotočko, pa tudi možnost nakupa vstopnic, drugega materiala in spominkov." Idejna zasnova predvideva sodoben objekt v obliki kozolca, kjer naj bi bil tudi manjši bar s prigrizki, poleg pa tržnica z lokalno ponudbo.

Jutri pa se odpira tudi spominska cerkvica sv. Duha v Javorci, ki bo odprta ob koncih tedna in med prazniki od 10. do 17. ure. Prav tako bodo jutri začeli pobirati vstopnino tudi na vstopni točki do slapa Kozjak v Kobaridu, ki vas bo stala 4 evre.