V gorah je veliko snega, zato previdno. Foto: MMC RTV SLO
V gorah je veliko snega, zato previdno. Foto: MMC RTV SLO

Policisti s Policijske uprave Kranj so opozorili na odgovorne odločitve pri hoji in smučanju v gorah. Letos so namreč obravnavali in preverjali že 11 prijav gorskih nesreč – dve v prvih dveh dnevih leta, vse preostale pa zadnji konec tedna.

Ob tem opozarjajo, da so razmere v gorah zimske, podlaga je lahko na mnogo predelih poledenela, zelo različna pa je tudi struktura snega. "Že na isti gori se lahko na krajši razdalji izmenjata led, mehek in trd sneg, zato se neizkušeni težko prilagajajo razmeram," so sporočili. Poudarili so, da je ključnega pomena pravilna uporaba ustrezne gorske opreme. "Oprema je dostopna, večina jo ima, nesreče pa se zdaj dogajajo predvsem zaradi neizkušenosti pri njeni uporabi in nezmožnosti ocenjevanja razmer," so opozorili.

Previdno pri prečenju pobočij in zahajanju s poti

Kot so pojasnili, gorniške dereze ne opravljajo več svoje vloge, če se pod njimi nabere sneg, zato jih je treba s cepinom sproti čistiti. Kramžarji niso enakovredni gorniškim derezam. Izredno nevarno pa je tudi prečenje pobočij, zahajanje s poti, poleg pomanjkljive opreme pa tudi slabo znanje in slabe psihofizične zmožnosti posameznika.

Neizkušenim planincem policisti tako predlagajo, da izbirajo lažje in manj zahtevne poti, lahko pa si zagotovijo pomoč planinskih in gorskih vodnikov. Smučarje pozivajo k upoštevanju FIS-pravil varnega smučanja, predvsem glede hitrosti, ustavljanja, varnega prehitevanja in prehajanja med progami, razdalje do drugih smučarjev, opreme in pravilnega izbiranja težavnosti prog.

Sneg je trd in pomrznjen

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v prihodnjih dneh večinoma majhna. Snežna odeja je dokaj stabilna, sneg bo ta konec tedna zaradi hladnega vremena ostal trd in pomrznjen. Predvsem na mestih, ki so zaradi vetra spihana, pa je velika nevarnost zdrsa.