Na vrhu odlično pripravljene proge. Foto: MMC RTV SLO
Na vrhu odlično pripravljene proge. Foto: MMC RTV SLO

Svoje predstavnike so imeli tako Orleki, Mambo Kingsi, Noctiferia, Hellcats, Zvita feltna, Šukarji in še bi lahko naštevali. Vsi niso stopili na smuči, so pa s svojo udeležbo podprli eno največjih športnih prireditev pri nas, ki ima tudi že skoraj šest desetletij dolgo tradicijo.

Smučišče. Foto: MMC RTV SLO
Smučišče. Foto: MMC RTV SLO

Zima, zima zelena
Domen Kumer
je prišel v navadnih čevljih, a tuji mu niso niti smučarski – v mladosti je več let treniral smučanje. In kot pravi Mariborčan, ki ima rad sneg, je rasel ob Zlati Lisici, bil pa je tudi reden obiskovalec Pokala Vitranc. "Kranjska Gora je vendarle eden od naših zimskih biserov," pokaže na s soncem obsijano smučišče s kičasto gorsko kuliso v ozadju.

Pogled s štirisedežnice Dolenčev rut. Foto: MMC RTV SLO
Pogled s štirisedežnice Dolenčev rut. Foto: MMC RTV SLO

A se tudi on, tako kot številni obiskovalci že zadnje tedne, sprašuje, zakaj lastniki smučišča niso s tehničnim snegom prekrili celega smučišča, ampak so pustili odbijajoče zelene zaplate. "Glede na to, da smo na vrhuncu sezone, bi človek pričakoval, da bo vse belo. Ker ta bela atmosfera, ta neka zimska idila, privablja turiste," se tudi štajerski pevec strinja, da ljudje smučamo tudi z očmi.

"Ja, to jemlje malo veselja," priznava tudi Karmen Klinc, pevka skupine Rock Partyzani. "Sem privrženka belih zim, da je takrat sneg in se lahko naužijemo vseh teh zimskih radosti, zato je ta letni čas," pravi.

Vsi na tekmo!
"Kdor ne smuča, ni Sloven'c, smo rekli včasih. Jaz sicer ne smučam več, ampak zato pa navijam – in tudi letos bom. Kdor ne navija, ni Sloven'c, pa bi lahko rekli danes,
" na prizorišče pokala sredi marca poziva tudi starosta slovenske glasbe Lado Leskovar. "Lani sva se s hčerko v slogu starih medvedov samo sončila na Vitrancu, letos se bova tudi kaj peljala, med tekmo pa seveda navijala," dodaja kantavtor Tomaž Kozlevčar.

Lado Leskovar in Tomaž Kozlevčar. Foto: MMC RTV SLO
Lado Leskovar in Tomaž Kozlevčar. Foto: MMC RTV SLO

Smučanje in glasba
"Kot še čisto mali pikec se spomnim zmage Bojana Križaja leta 1982, takrat smo tako in tako z vseh koncev Slovenije drli na to smučanje, tega se še vedno spomnim, kot bi bilo včeraj. Potem so sledile zgodbe Jureta Koširja in drugih fantov, ki so bili tiste čase kar v špici,"
se spominja Grega Skočir, ki ga na Pokal Vitranc vežejo tudi glasbeni spomini, saj je z Big Foot Mamo nastopil v glasbenem delu prireditve.

Grega Skočir. Foto: MMC RTV SLO
Grega Skočir. Foto: MMC RTV SLO

V imenu skupine je vsako leto nastopil tudi na Grubovem memorialu, ki ga bodo letos že petič pripravili v spomin na tragično umrlega smučarja Draga Grubelnika. Sprva je bil ta februarja, zdaj pa je postal del uradnega Pokala Vitranc in je na sporedu v petek zvečer pred tekmovalnim koncem tedna, torej 13. marca."Spet se bo smučalo in se nekaj dobrega naredilo za ljudi, ki potrebujejo pomoč, nato pa koncert rokenrola kot zmeraj," vabi obiskovalce.

Omar Naber je spomnil, da je kar nekaj znanih slovenskih glasbenikov zelo povezanih s smučanjem: "Zelo dobro smuča Siddhartin Tomi Meglič, pa Bor Zuljan, eden naših najboljših kitaristov, Milan Pečovnik - Pidži je bil včasih prvak," našteva.

Varno na smuči
Člana akrobatskega dvojca F&B Acrobatis sta prav tako velika ljubitelja strmin, tudi belih. "Za hišo imamo velik hrib in oče me je že pri dveh letih postavil na smučke," se smeji Blaž Slanič, Filip Kržišnik pa doda, da se je pravkar vrnil s štiridnevnega smučarskega izleta v Katschberg in da vsako leto na snegu preživi več kot 30 smučarskih dni.

Ob tem poudarja, da je treba iti na smučišče vedno dobro pripravljen in vedeti, kje so tvoje omejitve, do kam lahko človek gre. "Treba je čim več trenirati, delati za samo moč in pripravljenost telesa, da se ne poškoduješ ob prvem padcu. Več kot se človek giba, več ima motorike in več lahko preživi," poudarja pomen gibanja skozi vse leto, da je potem na snegu varneje.

Blaž in Filip. Foto: MMC RTV SLO
Blaž in Filip. Foto: MMC RTV SLO

S slovenskimi smučarji sta oba preživela veliko časa: "So super fantje, vedo, da so telesno dobro pripravljeni in glede na njihove pretekle rezultate mislim, da se nimamo česa bati. Sploh pa glede na domače občinstvo, najlepše je tekmovati doma, doma so vedno najglasnejši," sta prepričana.

Slovenski ponos
"Slovenci bi morali biti še ponosnejši na to, da imamo to tekmo. Dobiti tako prireditev ... to je velikanska reklama, ne samo za Kranjsko Goro, ampak za celo Slovenijo. Vedno izhajamo samo iz tega, koliko so naši dobri. Ni res, tudi takrat, ko ni rezultatov, je treba pokazati, da smo v Sloveniji, da je to smučišče, ki ga imamo mi, in da smo zelo ponosni na to, kar imamo. Ne moremo imeti ves čas Bojana Križaja, Roka Petroviča, Jureta Koširja, vedno so neka nihanja. In v tem trenutku pač ni najboljše, ni pa niti tako zanič, kot nekateri pravijo,"
se je jezil Vili Resnik.

"Samo drobne nianse ločujejo zmagovalca od tistih, ki so med prvo petnajsterico na svetu, in ko gledam naše, si vedno rečem, pa saj ne morem verjeti, da en Slovenec smuča tako dobro. Čeprav ni vrhunskega rezultata, je zame še vedno noro dober," dodaja.

Vili Resnik in Srečko Medven. Foto: MMC RTV SLO
Vili Resnik in Srečko Medven. Foto: MMC RTV SLO

Podpore estradnikov, ki so se zbrali že drugo leto, se je razveselil tudi Srečko Medven, generalni sekretar organizacijskega komiteja Pokala Vitranc: "Prej nikoli nismo šli v te vode, vedno smo se obračali samo na športno javnost. Zdaj pa smo začeli celovito, in to nam precej razširi spekter obiskovalcev, ki marca pridejo v Kranjsko Goro."

Da le ne bo ravno takrat padalo!
Tekma bo letos sicer teden dni pozneje kot običajno, šele na sami sredini meseca, a Medven pravi, da je termin na koncu zime vseeno dober. "Vreme je sicer takrat nekoliko bolj turbulentno, ampak če pogledamo to letošnjo sezono – saj ne vemo, kdaj bo prava zima. Januarja, februarja ali marca? Upam samo, da ne bomo vse te zimske pošiljke snega dobili ravno na to našo tekmo," se je pridušal.

Polivanje vitranške strmine. Foto: MMC RTV SLO
Polivanje vitranške strmine. Foto: MMC RTV SLO

Priprave že potekajo. Kot pravi, je osnova že narejena, ni pa še to to, kar potrebujejo za varno izvedbo tekme. "Ampak do takrat je še šest tednov, in mislim, da ni večjih težav, da nam ne bi uspelo zagotoviti dobre podlage," je optimističen.

"Če bi nam uspelo izvesti za leto 2019 načrtovano naložbo, nabavo in montažo devetih sodobnih snežnih topov, pa bi bila proga že danes narejena. Ker niso nameščeni, imamo pa težavo s snegom," sogovornik pojasnjuje, da je smučišče zasebna lastnina in da ga za Pokal Vitranc najemajo od podjetja RTC Žičnice Kranjska Gora, v zameno pa vlagajo v infrastrukturo na tekmovalni progi.

Hendikep so sicer zimske počitnice v drugi polovici februarja, in Medven upa, da jim bo še predtem uspelo utrditi celo progo z vodo, saj se ta potem tudi manj uničuje. "Naval rekreativnih smučarjev v tem času namreč predstavlja težavo, saj povzroči škodo progi. Na poligonu vidiš smučarje, ki se želijo preizkusiti na progi svetovnega pokala, in potem dobiš gor tudi take, ki ne sodijo niti sèm na malo Mojco," pokaže na kratko in položno progo v ozadju, kjer so na "krogcih" prve smučarske zavoje naredile generacije Slovencev.

Tudi če pred tekmo ne bo pošiljke naravnega snega, jih to ne skrbi preveč. "Mi bolj kot sneg potrebujemo hladno temperaturo. Ves decembrski mraz je bil v dolini, nad slalomskim startom pa je bila že inverzija in zaradi visoke temperature se ni dalo delati kaj dosti snega. Nekaj normalnih zimskih dni, hladni dnevi in mrzle noči, nam že zagotavlja izvedbo tekme," pojasnjuje.

Sama proga se bo za rekreativne smučarje zaprla najpozneje v ponedeljek pred tekmo, strmina morda že konec tedna. Pustili pa bodo prehode, da bodo ljudje lahko smučali vsaj po "B-progi", pod sedežnico.

Največji obisk v Kranjski Gori pričakujejo v soboto. Foto: MMC RTV SLO
Največji obisk v Kranjski Gori pričakujejo v soboto. Foto: MMC RTV SLO

Kranjec kot magnet za gledalce
Računajo na dober obisk. "Žana Kranjca imamo v svetovni špici, on je danes najboljši veleslalomist. Škoda je, da je samo on, da ni v ozadju še kakšen tekmovalec, dva, ki bi malo odtehtala pritisk nanj. Žan je zastavonoša slovenskega moškega smučanja in tako magnet za sobotno tekmo sam po sebi," sogovornik pravi, da zato takrat pričakujejo tudi največ domačih gledalcev. Ne ve pa, kako bo letos z avstrijskimi obiskovalci, saj letos prvič ne bo šampiona Marcela Hischerja. "On je v zadnjih treh letih že pred koncem osvojil veliki kristalni globus prav v Kranjski Gori in je bil zato velik naval njihovih navijačev," pojasni.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Letos drugo prizorišče
Obljublja pa tudi pestro vzporedno dogajanje. "Grubov memorial je dobrodelna stvar, ki jo podpiramo z vsem srcem, saj menimo, da je pravi način, da se pomaga ljudem v stiski. Sledil bo koncert rokenrola, v soboto pa QMax party – letos bo osrednji glasbeni gost Jan Plestenjak," našteva.

Spremenjeno bo tudi zabavno prizorišče. Namesto parkirišča pred dvorano Vitranc in odra za hotelom Larix, kjer sta bila prejšnja leta omenjena koncerta, se bo dogajanje preselilo na ploščad pri hotelu Kompas, kjer je bilo včasih drsališče, obiskovalci pa so tam letos vstopili tudi v novo leto z Veselimi svati.

Enako prizorišče zabave bo ostalo tudi naslednji teden, ko bo med 19. in 22. marcem na sporedu znamenito slovo od zime – nezamenljiva Planica.