Foto: IMDb
Foto: IMDb

Oppenheimer je postal najbolj dobičkonosen film vseh časov, ki ni dosegel vrha lestvice najbolj gledanih filmov. Zgodovinska drama Christopherja Nolana, v kateri Cillian Murphy uprizori ameriškega fizika Roberta J. Oppenheimerja, ki je imel ključno vlogo pri ustvarjanju atomske bombe, je postala komercialna uspešnica, nad katero so navdušeni tudi kritiki.

Sorodna novica Oppenheimer simbol (neustavljive) verižne reakcije

Film je pred kratkim postal najuspešnejši film, povezan z drugo svetovno vojno, vseh časov, ko so njegovi zaslužki presegli 500 milijonov dolarjev (459,2 milijona evrov). A zdaj je postavil nov, bolj nenavaden rekord.

Film je namreč postal tudi najdonosnejše kinematografsko delo vseh časov, ni pa osvojil najvišjega mesta na domači lestvici gledanosti.

Prejšnji rekorder je bil animirani film Sing iz leta 2016, med drugimi filmi, ki so dosegli enak uspeh, pa so še My Big Fat Greek Wedding, A Star Is Born in Sherlock Holmes. Čeprav je Oppenheimer dosegel dobre rezultate tako na domačem kot svetovnem trgu, film Barbie režiserke Grete Gerwig še vedno drži trenutno prvo mesto v ZDA s skoraj 500 milijoni evrov zaslužka (Oppenheimer je na domačem trgu zaslužil dobrih 250 milijonov evrov), na svetovni ravni pa je uspešnica z Margot Robbie in Ryanom Goslingom zaslužila 1,11 milijarde evrov.

Najdobičkonosnejši filmi vseh časov

1. Avatar (2,7 milijarde evrov)

Kljub neznanski promociji obeh filmov dvojice Barbenheimer uspešnici lahko združita zaslužek, pa ne bi prilezli niti do kolen največjemu zaslužkarju med kinematografskimi deli, filmu Avatar (James Cameron, 2009).

Ko je Avatar leta 2009 prišel v kinematografe, je s svojimi revolucionarnimi vizualnimi učinki in zajemanjem gibanja ter osupljivo 3D-tehnologijo za vedno spremenil filmsko produkcijo in ne nazadnje tudi konzumpcijo filmov. Ob sicer več kot 200-milijonskem proračunu je Cameronova mojstrovina skoraj presegla magični mejnik treh milijard dolarjev. Tudi po skoraj 14 letih je Avatarjev položaj na vrhu seznama najdonosnejših filmov vseh časov komajda kdaj ogrožen.

2. Avengers: Zaključek (2,57 milijarde evrov)

Edini film, ki je kadar koli skoraj podrl "Cameronovo filmsko pošast" je bil Marvelov težko pričakovani vrhunec sage Infinity, Avengers: Zaključek (Anthony in Joe Russo, 2019). 21-letno potovanje, ki se je leta 2008 začelo s filmom Iron Man, je pričaralo enega najbolj pričakovanih epilogov v filmski zgodovini. Oboževalci so morali čakati celo leto, da bi videli, kakšni bodo pravi učinki Thanosovega tleska. Čeprav se zaslužek ob primerjavi zdi krepko manjši (2,57 milijarde evrov), je treba poudariti, da je bil Avengers: Zaključek eden najdražjih filmov, ki so kadar koli nastali. Proračun za snemanje filma se je gibal med 326 in 367 milijoni evrov.

3. Avatar: The Way of Water (2,13 milijarde evrov)

Po zgodovinskem uspehu prvega Avatarja je bilo ob napovedi nadaljevanja Cameronovega legendarnega filma Avatar: The Way Of Water (2022) pričakovati, da bo odziv po tako dolgem čakanju neverjeten. Izid nadaljevanja filma Avatar iz leta 2009 se je sprva načrtoval za leto 2014, vendar je v kinematografe prišel komaj konec leta 2022, tudi zato je bila napetost oboževalcev na najvišji mogoči ravni. Avatar: The Way of Water je požel skoraj identičen uspeh kot prvi del, kar nas je spomnilo, da moči Pandore nad gledalci nikakor ne gre podcenjevati. Tudi proračun za snemanje drugega dela je bil bistveno višji od prvega, po najvišjih ocenah naj bi ta znašal neverjetnih 422 milijonov evrov.

4. Titanik (2,07 milijarde evrov)

Očitno James Cameron točno ve, kako ustvariti film, ki bo rušil zaslužkarske rekorde. Režiserjev prvi film, ki je nekdaj veljal za najdobičkonosnejšega vseh časov, je Titanik (Leonardo DiCaprio in Kate Winslet, 1997). Film z začetka leta 1998 je postal prvi, ki je kadar koli presegel zaslužek milijarde dolarjev, na vrhu seznama najbolj dobičkonosnih filmov se je obdržal, vse dokler ga ni s prestola vrgel kar režiser sam. Ko se je Titanik leta 2012 vrnil v kinematografe v 3D-različici je postal šele drugi film po Avatarju, ki mu je uspelo preseči magično mejo dveh milijard dolarjev zaslužka.

5. Vojna zvezd VII: Sila se prebuja

Novica in prihod filma Vojna zvezd: Sila se prebuja (Jeffrey Jacob Abrams, 2015) je bila za oboževalce znanstvenofantastične sage res velika stvar. To ni bil zgolj prvi film v franšizi po Maščevanju sithov in kontroverzni trilogiji predzgodbe, temveč tudi prvi film in pomemben projekt po Disneyjevem prevzemu Lucasfilma. Sila se prebuja je odprla vrata nadaljevanju epskih dogodivščin v "galaksiji daleč, daleč stran" brez Georgea Lucasa.

Med najdobičkonosnejšimi filmi so še Maščevalci: Brezmejna vojna, Spider-Man: Ni poti domov, Jurski svet, Levji kralj, Maščevalci in Hitri in drzni 7.