Direktorica televizije je predstavila program v času epidemije novega koronavirusa. Foto: MMC RTV SLO
Direktorica televizije je predstavila program v času epidemije novega koronavirusa. Foto: MMC RTV SLO

"Gledalci so verjetno že opazili, da smo že v preteklih dneh mnoge oddaje prilagodili tako novinarskim konferencam kot daljšemu poročanju o novem koronavirusu. Tudi osrednje informativne oddaje (na primer včerajšnja Tarča) so bile daljše in posvečene koronavirusu. Seveda pa bomo v naslednjih dneh zaradi preventive, da se ljudje ne bi okužili, zmanjšali število oddaj, ki jih snemamo, in prilagodili program ljudem, ki so doma," je v pogovoru z Mišo Molk v posebnih, daljših Poročilih ob 17. uri dejala direktorica Televizije Slovenije Natalija Gorščak.

Na EBU-ju se pripravljajo, kot da Evrovizija bo, osebno sem v stiku z vodstvom, ki ima načrt B, ki predvideva, da se bomo aktivneje vključili. V Sloveniji naj bi bilo to v studiu. Če bi obveljal ta scenarij, bi vsaka članica zavrtela svoj posnetek, verjetno bi potem to nekdo povezoval. To še razmišljajo. O vsem se še pogovarjajo, načeloma pa delajo tako, kot da Rotterdam bo.

Natalija Gorščak o izboru za pesem Evrovizije

"Glede na to, da v oddaji Dobro jutro ne bomo gostili toliko gostov kot doslej, bomo ta program skrajšali na dve uri (med 7. in 9. uro). Med 9. in 11.20 bomo ponudili najmlajšim, otrokom in staršem neke vrste šolsko televizijo. Stopili smo v stik z ministrstvom za šolstvo. Na začetku bomo zagotavljali program verjetno sami s svojimi vsebinami, potem pa upam, da bomo razvili del kurikuluma na naših programih," je še dejala direktorica Televizije.

Po tem programu bosta sledili ponovitev Kviza Vem in tuja nadaljevanka Prišla je sreča. Prvi Dnevnik bo daljši, zatem pa bo na sporedu tuja nadaljevanka in dokumentarni film.
Med 16.00 in 16.50 bo sledil še en blok otroškega programa, sledila bodo podaljšana popoldanska Poročila ob 17.00, zatem izobraževalni program, risanka za otroke ter Kviz Vem. Osrednji Dnevnik bo daljši, Odmevi ravno tako, sledila bosta kratka Kultura in Šport.

"Kulturnih vsebin bo manj, vendar so kolegice iz uredništva oddaj o kulturi pripravile krajši nabor vsebin, ki bi bil vseeno primeren. Ko smo doma, si lahko privoščimo in preberemo kakšno knjigo, malo poezije, na katero je večina ljudi pozabila ... Skratka, mislim, da lahko koronavirus – kljub temu da je grozno vse skupaj – prinese ljudem in družinam nekaj pozitivnega, malo več usmeritve vase in lahko se bomo spomnili na družabne igre, tudi to bodo obravnavali v Dobro jutro," je še poudarila Gorščakova.

Vprašanja glede koronavirusa

Svoja vprašanja glede novega koronavirusa lahko pošiljate na korona@rtvslo.si. Po zagotovilih direktorice Televizije Slovenije bodo kolegi v informativnem programu odgovore na vprašanja priskrbeli v istem ali pa v naslednjem dnevu.

Na drugem televizijskem programu pa bodo ponudili izbor ponovitvenih nadaljevank in oddaj, kot so Dediščina Evrope, Prava ideja. "Ob tem pa opozarjam na sodelovanje z radijem Val 202, ki bo ob 16.45 pripravil koncert, ki ga bomo mi posneli in nato predvajali med 22. in 22.30 na TV Slovenija 2," je izpostavila direktorica Televizije Slovenija. Na tretjem programu bodo še naprej zagotavljali vsebine iz parlamenta in ponovitve informativnih vsebin, na TV Maribor pa bodo predvajali oddaje s tolmačem v slovenski znakovni jezik, "da naši gluhi in naglušni gledalci ne bodo ostali brez informacij".

Novost je tudi na spletu. "Odločili smo se, da odpremo vse domače in tuje vsebine do enega tedna: filmi, dokumentarne oddaje, domača nadaljevanka Jezero bodo na voljo brez kakršne koli registracije. Predvidoma naj bi to začelo veljati od danes zvečer, zagotovo pa s ponedeljkom. Če bodo ljudje v tujini želeli gledati naš program, pa se bodo še vedno morali registrirati."

Več televizijskih vsebin najdete TUKAJ.

Pogovor z Mišo – posebna izdaja: Pogovor z direktorico TV Slovenija

Svoje vsebine bodo okoliščinam prilagodili tudi ustvarjalci Radia Slovenija in tako poskrbeli, da bodo poslušalci v informativnih in drugih oddajah pravočasno seznanjeni z vsemi pomembnimi dejstvi. "Pozornost bodo namenili pojasnjevanju aktualnega dogajanja in za nasvete poiskali ustrezne strokovnjake. Vsem nam je cilj odgovorno in verodostojno poročanje, kajti le tako bomo pomagali, da v javnosti ne bo paničnih odzivov, da bomo ohranili človečnost in ne bo prihajalo do stigmatizacije posameznih skupin, na kar že opozarjajo epidemiologi," so opomnili.

Na vseh programih Radia Slovenija bodo tako še naprej pripravljali krajše in daljše informativne oddaje, daljše oddaje s strokovnjaki in odgovornimi pred mikrofoni (Studio ob sedemnajstih na 1. programu Radia Slovenija), prenašali izjave uradnih ustanov in z novinarji dopisniki sledili dogajanju po Sloveniji in v tujini.

Tudi na MMC-ju ažurno in odgovorno spremljamo celotno dogajanje, povezano z epidemijo. Vsak trenutek so vam na voljo osnovne informacije, kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se. Novinarske konference vlade prenašamo v živo. Vse informacije pa smo zbrali tudi na posebni povezavi.