Agnieszka se je naprej preizkusila v slikarstvu, šele nato v modi. Foto: Urška Petrič
Agnieszka se je naprej preizkusila v slikarstvu, šele nato v modi. Foto: Urška Petrič
Kreacija Agnieszka Rovšnik
Svoje stvaritve je pred kratkim predstavila na modni reviji študentov NTF-ja. Foto: Osebni arhiv
Agnieszka Rovšnik
Za modnega oblikovalca je po Agnieszkinem mnenju zelo pomembno, da je razgledan. Foto: Urška Petrič

"Težko naredim nekaj, česar ne čutim," je filozofija mlade oblikovalke. "Druga zgodba pa je potem to tudi prodati. Čedalje bolj ugotavljam, da je moda v veliki večini bolj posel kot umetnost. Šele zdaj sem začela o tem bolj razmišljat in vem da brez tega ne gre," ugotavlja Agnieszka.

Preberite tudi: Kdo so novi modni upi?

"Zdi se mi, da si modni laiki ustvarijo stereotip o modi 'češ cunjce ...'. Ljudem, je treba dejansko približati modo, v dobesednem pomenu, in jo postaviti na ulico," razmišlja študentka oblikovanja in dodaja, da imajo veliko vlogo pri modnem ozaveščanju mediji.

"Mislim, da je Slovenija zelo napredovala na področju mode in tudi kupci so počasi začeli malo več razmišljati v tej smeri. Čedalje več je zanimanja za unikatne, posebne, drugačne izdelke, ki jih nudijo Slovenski modni oblikovalci. Smo izjemno kreativen narod, vendarle se počasi rešujemo konservativnosti in si drznemo malo več," trdi Agnieszka.

Da bi modo približali ljudem, pa po njenem mnenju potrebujemo modne dogodke, odprte za javnost: "Treba je pokazati mlade obetajoče oblikovalce in njihovo kreativnost, ki kar poka po šivih. Ljudje se morajo zavedati, da moda niso le 'cunjce', ki jih lahko kupimo v Zari ali H&M-u."

Želela je postati slikarka
Umetnost jo spremlja že od malih nog in do pred kratkim je tako Agnieszka na modno oblikovanje tudi gledala – kot umetnost. Po končani maturi je naprej posegla po čopičih in platnu, nato pa se je po nedokončanem enoletnem študiju slikarstva odločila za modno in tekstilno oblikovanje. "Takrat sploh še nisem pomislila na to, kaj bo, ko končam študij, enostavno nekaj me je vleklo tja," se spominja Agnieszka.

Izobraževanje je pomembno, trdi, vendar do te mere, kolikor ga modni oblikovalec potrebuje. "Tu ne gre za list papirja z žigom izobraževalne ustanove, kjer piše univ. dipl. inženir oblikovanja tekstilij in oblačil, ker se mi zdi, da to zdaj nič več ne pomeni in nihče več tega ne gleda. Gre za čim več izkušenj in znanja, pridobljenega s prakso in leti," razlaga mlada oblikovalka. "Hkrati pa mora modnega oblikovalca vse zanimati, stalno mora spremljati svet okoli sebe, na vseh področjih, biti mora izredno razgledan," še dodaja Agnieszka.