Nika si želi v modi več inovativnosti in ustvarjalnosti. Foto: Osebni arhiv
Nika si želi v modi več inovativnosti in ustvarjalnosti. Foto: Osebni arhiv
Nikina kolekcija Colour Boom
Sama se v zadnjem času predstavlja s kolekcijo Colour Boom. Foto: Osebni arhiv

"Moda je umetnost, ki se prilagaja potrošniku," je prepričana Nika in razloži: "Ko se začne pri ideji in skici, je umetnost, ko pride ta ideja do izdelave in prodaje, pa postane posel."

Preberite tudi: Kdo so novi modni upi?

Nika bi pri nas rada videla več modne raznolikosti in inovativnosti po ulicah, tako kot to lahko zasledimo v večjih mestih v tujini. Hkrati pa trdi, da Slovenci ne znamo dovolj ceniti domačih oblikovalcev: "Kritike prihajajo zelo hitro, pohvale pa so skromne. Prav tako me moti, da se slovenske oblikovalce kdaj primerja s kakšnimi velikimi modnimi imeni iz tujine, kjer so povsem drugačne razmere kot pri nas." Ob tem še dodaja, da v Sloveniji nima noben oblikovalec lahkega dela, tudi ko je že bolj poznan.

Predana modi in oblikovalstvu
Niko je oblikovalstvo privabilo že v zgodnjih letih. "Saj sem smisel za oblikovanje in estetiko v splošnem podedovala po mami. Ko pa sem v osnovni šoli začela risanje oblekic, mi je oče pokazal, kako deluje šivalni stroj, in me tako tudi uvedel v izdelovanje svoje mode. Ko so skice enkrat postale realnost, sem vedela, da sem se našla," se spominja začetkov.

In kakšno vlogo ima izobrazba pri oblikovanju? "Tako bom rekla: ni pravila. So oblikovalci, ki niso imeli izobrazbe, pa so uspeli, so taki, ki so študij nekje na sredini opustili, pa so uspeli in so taki, ki so študij dokončali in uspeli. Je pa na žalost veliko takih, ki ne uspejo ne glede na izobrazbo," trdi Nika in dodaja, da je vedno na koncu odvisno od vsakega posameznika, kako bo svoje znanje uporabil.

Dober oblikovalec potrebuje še kaj več kot samo izobrazbo: "Eni bolje rišejo, drugi šivajo in krojijo sami … Bolj kot spretnosti pa so potrebne ideje. Mogoče je še največja spretnost, da se naučiš priti od ideje do izvedbe, ki bo prepričala kupca."