Bruce Lee, kot je prikazan v muzeju voščenih lutk Madame Tussauds v Hollywoodu. Foto: EPA
Bruce Lee, kot je prikazan v muzeju voščenih lutk Madame Tussauds v Hollywoodu. Foto: EPA

Bruce Lee se je rodil v San Franciscu, ko je bil star tri mesece, se je družina vrnila v Hongkong. Njegov oče je bil operni pevec in Bruce se je že zgodaj seznanil s svetom filma. Kot otrok je nastopal v filmih, do 18. leta se je pojavil že v dvajsetih.

Potem ko je bil vpleten v nekaj uličnih pretepov, sta se starša odločila, da bo treniral borilne veščine. Spomladi leta 1959 se je zapletel v ulični pretep, pri katerem je posredovala policija. Zatem sta ga starša poslala v San Francisco, po nekaj mesecih pa se je preselil v Seattle, kjer je ustanovil svojo prvo šolo borilnih veščin.

Leta 1964 se je preselil v Oakland, kjer je skupaj z mojstrom borilnih veščin Jamesom Yimmom Leejem ustanovil svojo drugo šolo borilnih veščin. Učil je tudi hollywoodske zvezdnike, kar ni bilo všeč kitajskim mojstrom, ki so menili, da je to kitajska skrivnost in da se takšne stvari ne bi smele širiti na Zahod.

Na povabilo televizijskega producenta Williama Dozierja se je udeležil avdicije za vlogo v filmu Number One Son, ki sicer ni bil nikoli realiziran. Je pa v letih 1966 in 1967 igral v televizijskih serijah Batman in The Green Hornet.

Velik šef je Leeja izstrelil med zvezde

Leta 1969 je imel manjšo vlogo v filmu Marlowe, leta 1971 je nastopil v štirih epizodah televizijske serije Longstreet, kjer je prevzel vlogo učitelja borilnih veščin Lija Tsunga. V glavni vlogi je prvič zaigral v filmu Veliki šef (1971), ki je bil uspešnica v Aziji, Leeja pa je izstrelil med zvezde. Sledil je film Pobesnele pesti (1972), ki je imel na blagajnah kinematografov še večji uspeh od Velikega šefa.

Pri naslednjem filmu, Na zmajevi poti (1972), je sodeloval kot igralec, scenarist in režiser ter koreograf borilnih prizorov. Njegov zadnji film pa je V zmajevem gnezdu (1973).

Umrl je 20. julija 1973, star komaj 32 let, verjetno zaradi možganskega edema, ki ga je povzročil odziv na protibolečinske tablete. A njegova smrt je sprožila številne govorice in ugibanja.