R. Kelly. Foto: AP
R. Kelly. Foto: AP

Sodišče je septembra lani odločilo, da je 55-letni pevec kriv sodelovanja in vodenja organizirane kriminalne združbe in podkupovanja uradnih oseb ter spolnih zlorab in izkoriščanja mladoletnih ljudi, in sicer med njegovim 30-letnim udejstvovanjem v glasbeni industriji, zdaj pa mu je izreklo kazen.

Tožilstvo je zanj zahtevalo najmanj 25 let zaporne kazni, ker da še vedno predstavlja nevarnost za mlada dekleta. Njegovi odvetniki so predlagali od deset do največ 17 let, ker bi bila uresničitev zahteve tožilstva za R. Kellyja enaka kot dosmrtni zapor. Plačati bo moral tudi 100.000 dolarjev kazni, vendar po trditvah odvetnikov tega denarja nima.

Tožilci so zahtevali visoko kazen, ker je bil glasbenik po njihovem prepričanju pri svojih zločinih posebej predrzen, manipulativen in agresiven. Ni pokazal nobenega obžalovanja za svoja dejanja oziroma nobenega spoštovanja do zakona. "Visoka kazen bo služila kot primer drugim, vključno z bogatimi, slavnimi in mogočnimi, da se to ne dela," so zapisali tožilci.

Sodnica Ann Donnelly je ob izreku sodbe dejala, da je pevec izrabil spolnost kot orožje, svoje žrtve je silil v nedoumljive stvari in jih okužil z neozdravljivimi boleznimi. "Učili ste jih, da je ljubezen suženjstvo in nasilje."

Med njegovimi žrtvami naj bi bila tudi pokojna pevka Aaliyah, s katero se je leta 1994 pri njenih 15 letih poročil. Pevka je umrla v letalski nesreči leta 2001.

Veliko obtožb je bilo razkritih že v dokumentarnem filmu leta 2019 z naslovom Surviving R. Kelly. Več prič je med lanskim sojenjem, ki je trajalo pet tednov in pol, pričalo, kako jih je pevec ustrahoval, če niso izpolnile vsake njegove potrebe, spolne in drugih. Med drugim so ga nekateri klicali očka, njegovo dovoljenje pa so potrebovali celo za prehranjevanje in odhod na stranišče.

Kelly je do zdaj za zapahi preživel nekaj manj kot tri leta, v priporu je od julija 2019. Pevca čaka še več obtožb v treh drugih primerih.