Ježa s kamelami je ena od najbolj priljubljenih turističnih dejavnosti. Foto: MMC RTV SLO/K. T.
Ježa s kamelami je ena od najbolj priljubljenih turističnih dejavnosti. Foto: MMC RTV SLO/K. T.
Eden od številnih hotelskih kompleksov, kjer poskrbijo za vaše udobje. Foto: MMC RTV SLO/K. T.

V zadnjih letih je Djerba postala prava turistična uspešnica: številne agencije omogočajo, da na ta največji tunizijski otok odletite iz Ljubljane, kar je logistično zelo priročno, hkrati pa ponujajo res pisano paleto možnosti, ki pa so načeloma res zelo ugodne. Bi človek pričakoval: malo denarja, malo muzike, a v primeru Djerbe številni pravijo, da so bili prijetno presenečeni. Je že res, da osnovni paket načeloma vključuje le prevoz in nastanitev s hrano, toda za dokaj ugodno ceno si lahko potem dneve popestrite s kakšnim izletom v puščavo ali kam drugam, izbira je vaša. Ena od velikih prednosti Djerbe je ta, da je obsijana s soncem in s prijetnimi 23-28 stopinjami, tudi ko je Slovenija zavita že v jesensko meglo in nižje temperature.
S 514 kvadratnimi kilometri je Djerba, do tretjega stoletja se je otok imenoval Meninx,
največji otok na severu od afriške celine, nahaja pa se v zalivu Gabes. Zaradi lege v »zavetju« celine je njeno podnebje milo in omogoča dobre možnosti za obdelavo zemlje. Na začetku 20. stoletja je imela Djerba okoli 40.000 prebivalcev, v naslednjih desetletjih pa se je njihovo število močno povišalo: danes ima samo največje mesto Houmt Souk okoli 60.000 prebivalcev, skupaj pa na otoku živi okoli 220.000 ljudi.

Kot že rečeno, je Djerba v zadnjih letih postala zelo priljubljena turistična destinacija med Slovenci, sicer pa je že dolgo polna Francozov, Nemcev, Italijanov in Čehov. Ena izmed turističnih točk, ki privablja trume turistov, je tudi Ajim, mesto, v katerem so leta 1977 snemali zunanje prizore v prvem filmu Star Wars (Vojna zvezd).
Otok je tudi središče islamske sekte Al Ibadijah. Znan je (bil) tudi po svoji judovski skupnosti, ki pa se je v zadnjih desetletjih močno zmanjšala, saj so se številni Judje odselili v Izrael in Francijo. Mogočen ostanek judovske vere na otoku ostaja sinagoga El Griba, ki je ena najstarejših in najbolj znanih na svetu.

Besedilo: Ksenja Tratnik
Fotografije: Klavdija Tratnik