Eden izmed virov zaslužka za otočane je tudi ribolov. Foto: Reuters
Eden izmed virov zaslužka za otočane je tudi ribolov. Foto: Reuters
Otočani se bodo morali prej ali slej z otoka izseliti. Foto: Reuters
Plima otočanom uničuje tudi pridelek. Foto: Reuters

4,6 kvadratnega kilometra velik otok, del delte Sundarbans v Bengalskem zalivu 150 kilometrov južno od Kalkute, se je v zadnjih 20 letih zmanjšal za polovico.

Otoček, na katerem je še pred desetimi leti živelo 7.000 ljudi, jih danes šteje le še 4.800. "Če ta otok udari cunami ali velik ciklon, bomo pokončani," pravi vaški poglavar Sanjib Sagar.

Delta Sundarbans, ki si jo delita Indija in Bangladeš, vključuje največji gozd mangrov na svetu, pa tudi redke ogrožene tigre, delfine, ptice in plazilce.

Pogubne posledice dviganja morja
Ghoramara je eden izmed številnih otokov v delti, ki še kako čutijo posledice naraščajoče morske gladine in zemeljske erozije, ki ju povzročajo podnebne spremembe.

Otočani pravijo, da so poplave vse hujše in da že ogrožajo njihove domove in preživetje. "Če nam da vlada nadomestilo, bom odšel," pravi Šeik Aftab Udin, sedeč z ženo pred svojim novim domovanjem iz blata, potem ko so njun prejšnji dom uničile poplave.

Polovica vaščanov se je pripravljena preseliti, če jim oblasti priskrbijo brezplačno zemljišče na varnejšem območju, pravi Sagar, a za zdaj odgovora vlade na njihove prošnje ni.

Urad Javeda Ahmeda Khana, ministra, pristojnega za upravljanje naravnih katastrof v zvezni vladi Zahodnega Bengala, ne želi komentirati, ali imajo kake načrte za premestitev otočanov.

Plima golta pridelek in hiše
Naraščajoče morje je otoško obalo spremenilo v blato, iz katerega kukajo polomljene kokosove palme. Poleg tega, da goltajo domove, poplave tudi uničujejo pridelek oreščka betela, ki za številne otočane pomeni ključen vir dohodka. "Vsako leto plima slane vode zajame mojo farmo in uniči moj pridelek, tako da imam ogromno izgubo," pripoveduje pridelovalec betela Mihir Kumar Mondal.

Strokovnjaki za podnebne spremembe pravijo, da bo morala biti nekega dne preseljena celotna populacija otoka. "Nujno je potreben neki načrt za te ljudi, v smislu, da se preselijo na druga območja. Iskreno, za to bi morala poskrbeti vlada," razlaga Suruči Bhadval, raziskovalec podnebnih sprememb na inštitutu za energijo in vire v New Delhiju.