Češnje vabijo v Brda. Foto: Mojca Dumančič
Češnje vabijo v Brda. Foto: Mojca Dumančič
Češnje
Pester nabor jedi s češnjami. Foto: Mojca Dumančič
false
"Češnje so letos izjemno dobro rodile, odkup imam zagotovljen pri enem od velikih trgovcev, češnje pa prodajam tudi šolam, ki prisegajo na zdravo prehrano," pravi Aleksij Mavrič, sadjar iz Kojskega. Foto: Mojca Dumančič
false
"Dela je zdaj res največ. Češnja zori skozi šest češnjevih tednov, in to je za nas vrhunec sezone, zato je v delo v sadovnjaku vpeta vsa družina," pravita Denis in Jani Mavrič, ki pomagata očetu na kmetiji. Foto: Mojca Dumančič

Prinaša pa češnja tudi precej turističnega izkupička, saj v Brda s pestrim dogajanjem pritegnejo vsako leto ogromno turistov iz Slovenije in sosednjih držav.

Osem velikih dogodkov in cel niz spremljajočih – vsem je seveda rdeča nit briška češnja – pritegne na briške griče vsako leto več kot trideset tisoč obiskovalcev. "Večinoma so enodnevni gostje, veseli pa smo, da se jih vse več odloča tudi za večdnevni turistični obisk naših Brd. Največ je domačih gostov, sledijo Italijani, Avstrijci in Nemci. Žal pa imamo v Goriških brdih še vedno premalo prenočitvenih zmogljivosti. Kljub kar nekaj na novo odprtim hotelom in turističnim kmetijam imamo vsega skupaj petsto postelj. Premalo, predvsem za takšne turistične špice, kot je naše štirinajstdnevno čaščenje češnje," je povedala Erika Kovačič Marinič iz briškega TIC-a.

20. kolesarski maraton češenj
Prvi v nizu večjih dogodkov ob 49. prazniku češenj bo v soboto, 6. junija. To bo že Dvajseti
kolesarski maraton češenj, ki ga organizira Vinska klet Goriška brda. "V dveh desetletjih smo v Brda tako, na dveh kolesih, privabili že več kot 20 tisoč rekreativcev. Prekolesarijo 108 kilometrov dolgo traso, ki je od prvega maratona, leta 1996, ne spreminjamo. Start je v Ljubljani, tisoč kolesarjev, kolikor jih je povprečno na našem maratonu, zatem čez Črni Vrh in s postankom v Ajdovščini prisopiha do cilja na Dobrovem," je pot opisala Marjana Simčič Humar iz Vinske kleti Goriška brda. Prijave za maraton še zbirajo, rekordno število udeležencev, kar 1.385, pa jih je bilo leta 2010.

Športno dobrodelno druženje ob češnjah
V soboto, 6. junija, se bo ob 17.30 začelo tudi dobrodelno druženje ob češnjah. Novinarski kolega in športni komentator Ervin Čurlič ga skupaj s Fundacijo Vrabček upanja, briškimi nogometaši in tamkajšnjo občino pripravlja že četrto leto: "Res je, končujemo prvi olimpijski ciklus. Letos bo osrednji gost naš vrhunski smučarski skakalec in letalec Peter Prevc, na nogometnem igrišču v Vipolžah pa bo dobrodelno brcalo še kar nekaj vidnih imen slovenskega športa in javnega življenja. Pomerili se bodo proti Brikam … Izkupiček dobrodelne tekme gre v celoti za Fundacijo Vrabček upanja oziroma za Oddelek za invalidno mladino v Stari Gori. Zato vabim vse to soboto popoldne v Vipolže, ki bodo v znamenju žoge, češenj in dobrodelnosti."

Dobrodelno tudi v Odprtih vinskih kleteh
Resda Brici v juniju častijo predvsem češnje, toda v vinorodnih krajih ne gre brez poklona žlahtni kapljici. Zato bo v soboto in nedeljo, 6. in 7. junija, kar 26 briških vinarjev odprlo svoje vinske kleti. David Lipovšek iz Vinoteke Brda, kjer bo osrednja informacijska točka, napoveduje: "Naši vinarji vas bodo popeljali skozi kleti in ob kozarcu rujnega z vami pokramljali o letnikih, ki so bili in še bodo … Vse informacije in priložnostni kozarec Dneva odprtih kleti boste dobili pri nas, v Vinoteki na gradu Dobrovo. In ker naj bo prijetno s koristnim, smo se odločili, da v odprtih kleteh pripravimo tudi mi dobrodelno akcijo. Zbirali bomo za Vladimirja Peterlina, invalida, ki se je v nesreči hudo poškodoval."

Pohod »Od češnje do češnje«
Nedelja, 7. junija, bo rezervirana za pohodnike. Planinsko društvo Brda že od leta 2005 pripravlja "Pohod od češnje do češnje". Severin Gašparin, starosta briških planincev, zagotavlja, da je trasa primerna prav za vse: "Med češnjevimi nasadi bomo skupaj prehodili dobrih dvanajst kilometrov. Čiste hoje je tri ure, skupaj s postanki, pokušino češnjevih dobrot in opisom češnjevih tematskih poti po naših briških gričih pa bomo na pohodu vsaj pet ur. Začetek in konec je v Vinski kleti Goriška brda."

Vrhunec praznovanj sredi junija
Prolog v osrednje briško češnjevo praznovanje bo v petek, 12. junija. Društvo sadjarjev Brda bo zvečer izbiralo najtežjo češnjo, okronali pa bodo tudi kraljico češenj.

V soboto, 13. junija, bodo ob 11.00 na Dobrovem odprli «Briški borg«, ki bo osrednje prizorišče 49. praznika češenj. Tu bodo stojnice s češnjami in drugimi briškimi dobrotami, vrstili se bodo koncerti in zabava za otroke. V stolpu Vinske kleti Goriška brda bodo postavili razstavo češenj. Več kot 40 briških sadjarjev bo prineslo najmanj trideset sort češenj. Razstava bo odprta še drugi dan, v nedeljo.

Sobota bo tudi v znamenju Briške poroke, romantične spremljevalke Praznika češenj. Med 58 prijavljenimi iz vseh koncev Slovenije so izbrali Ano Claro Hostnik in Maximiliana Klebčarja iz Ljubljane, oba rojena v Argentini. Spoznala sta se na tečaju slovenščine, njuna briška poroka pa bo v znamenju strastnega tanga …

Vrhunec čaščenja češnje bo v nedeljo, 14. junija. Glavni organizator Praznika češenj, Dani Strehar, vabi: "Od desetih se bodo vrstili dogodki. V briškem »borgu« bodo nastopi folklornih skupin, mažoretk, pripeljali se bodo starodobniki, igral bo pihalni orkester, okronali bomo novo "kraljico češenj", še enkrat se bo predstavil par letošnje briške poroke. Razrezali bomo "češnjevo pito velikanko". Ob 16.30 pa bo glavni dogodek vsakoletnega praznika – tradicionalna povorka vozov, na katerih bodo prikazali stare briške običaje na temo kulinarike. Seveda bo vse tri dni, v petek, soboto in nedeljo, vsak večer zabava z živo glasbo in plesom."

Zaključek praznovanja češenj bo znova športen – in sicer bo 21. junija prvi MTB-maraton Collio in Brda, kjer pričakujejo 400 gorskih kolesarjev.

Češenj bo dovolj!
In za konec – najpomembnejše … Briški sadjarji zagotavljajo, da bo češenj dovolj. Na briških gričih rdečijo na 200 hektarjih. Povprečen pridelek je osem ton na hektar – in letos je letina tako obilna, da jih res ne bo zmanjkalo. Radovan Jelina, ki vodi Združenje briških sadjarjev, še obljublja: "Če so v prejšnjih letih na briškem prazniku češenj prodajali tudi italijanske in španske češnje, se letos to ne bo zgodilo. Briško češnjo smo zaščitili in na stojnicah bodo res samo naše, briške češnje. Cene se gibljejo od tri do šest evrov, za praznik se bomo dogovorili za enotno ceno."

Poleg svežih češenj – se boste češenj lahko najedli tudi v toplih predjedeh, glavnih jedeh in sladicah. Te dni so briški gostinci namreč pokazali, kaj vse znajo pripraviti s tem sladkim sadežem: od zanimivih kombinacij s pršutom in koruznim zdrobom s češnjo, do ješprenjeve kaše s češnjami, pa umetelnih mošnjičkov, v katerih je briška bela polenta s češnjami, ki jih prelijejo s flambiranimi češnjami. In še in še … Vse to lahko poskusite ves češnjev mesec junij v briških gostilnah. Dober (češnjev) tek vam želimo!