V kobilarni bodo danes potekali vodeni ogledi kobilarne, obiskovalci bodo lahko spoznali lipicanska žrebeta in potek sedlanja ter podkovanja lipicanskih konj. Foto: BoBo
V kobilarni bodo danes potekali vodeni ogledi kobilarne, obiskovalci bodo lahko spoznali lipicanska žrebeta in potek sedlanja ter podkovanja lipicanskih konj. Foto: BoBo
Kobilarno je ustanovil avstrijski nadvojvoda Karel, takratni regent Štajerske, Koroške, Kranjske, Istre in Trsta. V kobilarni je želel vzrediti dovolj elegantnih, voznih in jahalnih konj za konjušnice v Gradcu, kjer je imel svojo rezidenco. Foto: BoBo

19. maja smo namreč obeleževali 438 let, odkar je Habsburški nadvojvoda Karel II., sin cesarja Ferdinanda I. Habsburškega, odkupil lipiško posest od tržaškega škofa in s tem postavil temelje kobilarne v Lipici, ki je eden izmed največjih ponosov Slovenije. S tem se je začel tudi začetek reje lipicanske pasme konj.

Kobilarna Lipica redi lipicanca na tradicionalen in preizkušen način. Plemenski žrebci so v hlevu nameščeni v individualnih boksih, plemenske kobile pa so nameščene v skupnem hlevu. Reja konj je prosta.

Tekmovanja, ogledi ...
Praznovanje se je začelo s tekmovanjem najboljših slovenskih voznikov, ki se bodo predstavili v dresurni in spretnostni vožnji vpreg, kasneje bodo potekali vodeni ogledi kobilarne, obiskovalci pa si bodo lahko ogledali tudi mladiča lipicanca in se podučili o tem, kako poteka sedlanje in podkovanje lipicanskih konj.

Najmlajši se bodo lahko udeležili ustvarjalnih delavnic in spoznavali ponije, družine se bodo lahko podale na vožnje s kočijo po skritih kotičkih lipiškega posestva.

Vrhunec programa bo konjeniški spektakel z najlepšimi lipicanci, žrebički in konjeniškimi gosti na lipiškem konjskem dirkališču. Nastopili bodo najlepši lipicanci Kobilarne Lipica in Združenja rejcev lipicanca Slovenije, ki povezuje zasebne rejce teh plemenitih konj v Sloveniji.

Odličen obisk kobilarne
V Kobilarni Lipica so v prvih štirih mesecih letošnjega leta zabeležili 20.515 obiskovalcev, kar je 42 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Tako se nadaljuje trend rasti, ki se je začel leta 2016 s 14-odstotno in nadaljeval leta 2017 z 22-odstotno rastjo števila obiskovalcev.

Kobilarna je naredila korak naprej tudi pri organizaciji konjeniških tekmovanj. Aprila se je v Lipico vrnilo tekmovanje v preskakovanju ovir, poleg uveljavljenih mednarodnih tekmovanj pa bo kobilarna letos prvič organizirala državna prvenstva v vseh konjeniških disciplinah, ki se razvijajo v Sloveniji: dresurnem jahanju, vožnji vpreg, vzdržljivosti in preskakovanju ovir, so napovedali.