Bi si upali spati na ledeni postelji? Foto: www.icehotel.com
Bi si upali spati na ledeni postelji? Foto: www.icehotel.com

Kaj pa če bi spali kar v ledenem hotelu? Ne, to ni šala in hkrati to niso igluji. Za privabljanje turistov so si v krajih, kjer temperature to dopuščajo, zamislili ledene hotele. Hotel zgradijo, oddajajo sobe, nato pa ga porušijo in zgradijo spet novega.

Prvi ledeni hotel je bil zgrajen leta 1989 v vasi Jukkasjärvi na severu Laponske in je imel kar 85 sob. Na tem mestu tako vsak oktober začnejo graditi hotel, sobe pa avanturističnim turistom oddajajo od decembra do aprila. Ko se hotel stopi, že začnejo razmišljati, s kakšno obliko bodo presenetili turiste v naslednji sezoni.

Sobe so sicer skromno opremljene. Najpomembnejši sta postelja, seveda iz ledu, in pripadajoča oprema. Zaviti ste namreč v posebno spalno vrečo, ki ohranja stalno temperaturo. Tako vas kljub nizki temperaturi ne zebe. Ob hotelu stoji tudi »tradicionalna« zgradba, kjer so kopalnice in stranišča.

Laponski Icehotel pa vseeno ponuja nekaj luksuza, saj ga od tako drage sobe gostje pričakujejo. V minibaru iz ledu najdete vodko (pivo bi na primer zmrznilo), iz ledu izdelajo celo krožnike in kozarce, razne skulpture itd.

In kje še v pravem letnem času najdemo te ledene atrakcije? Na Grenlandiji stoji Hotel Igloo Vilage, zadnjih pet let ga postavljajo v Quebecu v Kanadi, da pa ZDA ne zaostaja za temi državami, stoji Ice hotel Aurora tudi na Aljaski.

A. J.