Royal Palms se vrača s prenovljeno, trendovsko podobo. Foto: Uradna stran hotela
Royal Palms se vrača s prenovljeno, trendovsko podobo. Foto: Uradna stran hotela
Pogled v notranjost Royal Palmsa. Foto: Uradna stran hotela
Spletna stran hotela Lords odseva premišljen dizajn v slogu miamijevskega art dekoja. Foto: Uradna stran hotela
... in še pogled v eno od sob hotela Lords - z nedavno umrlo Elizabeth Taylor na steni. Foto: Uradna stran hotela
Brass Key - tako kot drugi tovrstni hoteli - ponuja možnost, da pri njih stopite v zakon oz. opravite obred zaobljube. Foto: Uradna stran hotela

Pisalo se je leto 1991 in ta majceni penzion z 12 sobami je bila najbolj priljubljena izbira na tržišču, "ker so takrat geji preprosto podpirali gejevski biznis," je razložil.
V naslednjih desetih letih, ko je Fort Lauderdale postal vse bolj priljubljena destinacija za gejevske popotnike, je Gray lahko le opazoval, kako ga njegovi gosti zapuščajo za novejše, lepše hotele z imeni kot W in Atlantic, ki so lahko ponudili nekaj, česar Gray ni mogel. Konec je bilo dnevov dopustovanj v odmaknjenih penzionih. Gejevski popotniki so začeli iskati trendovski, drzen luksuz, ki ga poganjajo zabave.

Včeraj je Gray po več milijonov dolarjev vrednih prenovitvenih delih ponovno odprl svoj hotel, tokrat upajoč, da bi postal prvi kraj v Fort Lauderdaleu, ki bi istospolnim dopustnikom ponudil tisto, kar heterousmerjeni butični hoteli ne morejo: luksuzno hotelsko izkušnjo - vratarja, restavracije in bare, tako dobre, da privabijo še domačine. Ob tem pa še zabavo, krojeno posebej za gejevsko skupnost.

In Gray ni edini. Prav tako kot so v zadnjih letih porast doživeli gejevski klubi, križarjenja in potovanja, tudi številni petični hoteli upajo na uspeh v mestih, kot so Miami, Berlin, New York in Provincetown (Rhode Island), z živahno gejevsko sceno. Banketno dvorano so zamenjale jahte, kjer se sklepajo obredi "zaobljub", brezplačni brezžični internet se je razrasel v medhotelsko družabno omrežje, bari v avlah, ki so naredili butične hotele tako privlačne, pa zdaj ponujajo transvestitske večere.
Pri BBC-ju so izbrali pet takih hotelov.
Royal Palms Resort & Spa, Fort Lauderdale, Florida
Odprtje: 11. april
Kar loči Royal Palms od drugih novejših gejevskih destinacij, je, da sprejemajo le moške, obleke pa niso obvezne - "morate se strinjati, da je to bistveno za gejevske počitnice", je dejal Gray. Prenovljena različica hotela je iz 12 sob prerasla v 62, dekorirana pa je s pohištvom iz belega usnja, z akti fotografa Dennisa Deana in s selektivno postavljenimi ananasi. Potem so tu še fitnescenter, strežba v sobah, žar in 16-metrska zasebna jahta, ki se lahko najame iz pristanišča za rojstnodnevne zabave ali obrede zaobljub. V nasprotju s tradicionalnejšimi hoteli v sobah ni telefonov, lahko pa najamete iPad 2s.

Lords South Beach, Miami
Odprtje: januar 2011
Notranji oblikovalec Dan Mazzarini, znan po oblikovanju trendovskih newyorških trgovin in restavracij, je prenovil zgodovinski Nash Hotel v sončnem art decoju: 53 sob poživljajo rumene proge in dive starega Hollywooda. Hotel se je jasno posvetil tudi modnemu sodelovanju: bar sponzorira Absolut Vodka, bele uniforme v džinsu je oblikoval Levi's, digitalne aplikacije za vratarnice pa so razvili s pomočjo priporočil gejevske revije Out. Morda najboljše partnerstvo pa sodi tisto hotelskega lastnega socialnega omrežja, ki si prizadeva povezovati goste med sabo in jih spraviti na zmenke v hotelsko restavracijo in lounge bar, Cha Cha Rooster, ali pa na glavno gejevsko plažo South Beacha, ki je od hotela oddaljena le nekaj korakov.

The Brass Key, Provincetown
Prenovitvena dela naj bi bila končana maja.
Potem ko so novi lastniki leta 2008 kupili ta hotel na Cape Codu, je devet stavb in 43 sob prestalo prepričljivo triletno obnovo, rezultat katere so danes med drugim marmorne kopalnice s steklenimi prhami, angleški vrt s poročno uto, t. i. brezkončni bazen in džakuzi za 15 ljudi. A največja novost je dovoljenje za točenje alkohola, ki je Brass Keyju omogočil odprtje Shipwreck Loungea, nočnega kluba z navtično temo, ki je postal dobrodošli dodatek navadno zaspane družabne scene Provincetowna.

The Axel, Berlin
Odprtje: marec 2009
Namesto da bi se promoviral kot "do gejev prijazen", je Axel vpeljal posel gejevskih butičnih hotelov leta 2007, ko je svoje tri hotele (Barcelona, Buenos Aires in Berlin) označil kot "heteroprijazne", češ da so ti hoteli tako vabljivi, da jih bodo hoteli obiskati tudi heteroseksualci. In že zdaj njihov zadnji dodatek presega vse druge - na strehi berlinske izdaje namreč najdemo bar, ki vsak konec tedna privablja gejevsko skupnost (vključno z odkrito istospolno usmerjenim berlinskim županom), medtem ko restavracija in spodnji bar izpostavljajo živahno tehnosceno Berlina. Reden tok gejevskih turistov pa hotel privablja tudi s svojimi mesečnimi zabavami, katerih teme variirajo od usnja do transvestitov in mode. Axel sestavlja 84 črno-zlatih sob.

Out NYC, New York
Odprtje: pomlad 2012
Ko je newyorški nepremičninski mogotec Ian Reisner prebival v hotelu Axel v Barceloni, mu je bila ideja tako všeč, da si je zaželel svojo verzijo hotela. In tako raste hotelski kompleks Out NYC, dolgo razvijajoči se projekt, ki vključuje predelavo nekdanj na pol praznega verižnega hotela v prostran kompleks s številnimi restavracijami, avlo, napolnjeno z moderno umetnostjo, dvorano za obrede zaobljub in visok hotel z več kot 100 sobami, ki jih bo upravljal kar sam Axel. Kronski dragulj tega 30 milijonov dolarjev vrednega projekta pa bo plesni bar xl, orjaški klub, ki se bo odprl že to jesen in bo promocija pred odprtjem kompleksa v celoti.