Hotel Danieli se danes razprostira po treh palačah, skupno pa ima 233 sob in suit. Foto: Reuters
Hotel Danieli se danes razprostira po treh palačah, skupno pa ima 233 sob in suit. Foto: Reuters
Angelina Jolie in Johnny Depp v prizoru iz filma Turist, v katerem prispeta do Danielija. V hotelu so med drugim posneli del romantične komedije Samo ti z Robertom Downeyjem jr. in Mariso Tomei v glavnih vlogah. Foto: IMDB
Veličastno gotsko notranje dvorišče. Foto: Reuters

Leta 1822 odprt hotel Danieli je umeščen v poznogotsko palačo Dandolo iz 14. stoletja na promenadi Riva degli Schiavoni - le nekaj metrov od Doževe palače in Mosta vzdihljajev s pogledom na Canal Grande.

Palačo Dandolo so leta 1904, po koreniti modernizaciji (električna nadgradnja, dvigala in centralno ogrevanje), povezali s palačo Casa Nuova iz 19. stoletja. Hotel s prepoznavno rožnato fasado "gotike fiorite", marmornatimi okenskimi policami in belimi balkoni ima 233 sob in suit, pri čemer je najrazkošnejša Doževa s pohištvom iz 18. stoletja in poslikavami beneškega baročnega umetnika Jacopa Guarane.


Soba ljubimcev

V hotelu so prenočevali številni znani umetniki, pisatelji, glasbeniki in filmski zvezdniki, od Goetheja, Wagnerja, Charlesa Dickensa in Byrona do Peggy Guggenheim, Leonarda Bernsteina, Harrisona Forda, Stevena Spielberga in Gwyneth Paltrow.

Ena najbolj priljubljenih sob v hotelu je soba številka 10, kjer je George Sand bivala s svojim ljubimcem Alfredom de Mussetom. Hotel se je v tistem času ponašal s takimi atributi, kot so zasebni dostop do plaže in prevajalci, veščimi najrazličnejših evropskih jezikov, ki so pomagali gostom pri sporazumevanju.

Danieli se danes ponaša še z velikanskim kaminom v preddverju, obokanim notranjim dvoriščem, restavracijo na terasi z osupljivim razgledom na najbolj romantično mesto na svetu in vsem razkošjem, ki pritiče petim zvezdicam. Cena sob? Od 900 evrov na noč pa vse do 13.000!

Za 20 milijonov neplačanih obrokov
Lastnik hotela je danes podjetnik Giuseppe Statuto, lastnik velike italijanske nepremičninske skupine, ki ima pod svojim okriljem še milanska hotela Four Seasons in Mandarin Oriental ter San Domenico v Taormini.

Vrednost Danielija ocenjujejo na 177 milijonov evrov, Statuto pa ga je leta 2006 za ta znesek na kredit kupil od skupine Starwood, ki je obdržala upravljanje hotela, tako da je Danieli ostal del Starwoodove znamke The Luxury Collection. Statuto je hotel Danieli kupil neposredno pred začetkom razcveta italijanskih luksuznih nepremičnin, ki je vrh doživel leta 2014, a mu ga očitno vseeno ni uspelo izkoristiti in hotel narediti donosen.

Ko je lani njegov dolg narasel na skupno kar 20 milijonov evrov neplačanih obrokov, se je začel pogajati z bankami Mps, Banco di Sardegna in nemško Aareal Bank. Kot poroča časnik Corriere della Sera, so se dogovorili, da bo Statuto do maja 2016 odplačal 152 milijonov evrov kredita, kar pa se ni zgodilo, zato so banke sprožile sodni postopek.

Ker podjetje Guiseppa Statuta na pozive in opomine ni odgovarjalo, se je sodišče zdaj odločilo Danieli zapleniti. Statuto se je sicer na odločitev pritožil, a trenutno se zdi, da bodo novi lastniki slovitega hotela, ene od beneških klasik, postale banke.