Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Med drugim so navedli, da bodo turiste iz drugih držav, pri katerih bodo potrdili bolezen covid-19, ne bo pa nujno zdravljenje v bolnišnici, prepeljali v vnaprej določene objekte za organizirano osamitev obolelih.

Lokalni štabi civilne zaščite in samouprava bodo morali med drugim zagotoviti objekte za osamitev turistov, ki bodo zboleli za covidom-19, a ne bodo potrebovali bolniške nege. Morali bodo zagotoviti tudi objekte za organizirano karanteno ali samoosamitev za zdrave goste, ki so bili v stiku z okuženimi.

Kot so navedli, bodo to lahko vzpostavili v hišah, apartmajih, mobilnih hiškah in podobnih objektih, ki zadovoljujejo potrebe osamitve. Zagotoviti bo treba tudi zdravniško skrb.

Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Gostje iz drugih držav, ki jim bo potrjen covid-19, in tudi njihovi stiki se bodo lahko pred potekom osamitve vrnili v svoje države, če se bodo s svojo zdravstveno zavarovalnico dogovorili o načinu vrnitve in financiranju prevoza. Če bodo turistom iz drugih držav ugotovili hujšo obliko covida-19, jih bodo namestili v hrvaške zdravstvene ustanove.

Porast okužb

Na Hrvaškem so v četrtek in petek odkrili po 11 dodatnih okužb s koronavirusom, kar je bilo največ v enem dnevu po 12. maju. Oblasti so zato znova pozvale državljane, naj se držijo navodil o obvezni medsebojni razdalji kot tudi o okrepljeni higieni rok.

Med drugim so znova prepovedali obiske v domovih za starejše občane na območju Zagreba in v splitsko-dalmatinski županiji, v katerih so zaznali večino novih okužb v preteklih dveh dneh.

Med 22 primeri okužb na Hrvaškem je bila večina tudi posledica potovanj hrvaških državljanov v Srbijo ter v Bosno in Hercegovino. Notranji minister Davor Božinović je dejal, da so že po prvih novih primerih "uvoženih" okužb okrepili nadzor na meji z BiH in Srbijo.

Ponovil je, da morajo imeti državljani Srbije in BiH-a, ki želijo vstopiti na Hrvaško, upravičeni razlog za potovanje, kar morajo utemeljiti z ustrezno dokumentacijo. Spomnil je, da je Hrvaška omilila epidemiološke ukrepe zgolj za deset držav članic EU, ki imajo dobro epidemiološko stanje. Med njimi je tudi Slovenija.

Hrvaška izdala navodila za okužene turiste