Na portoroški plaži bodo brez težav zagotovili varnostno razdaljo med kopalci, zagotavljajo. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Na portoroški plaži bodo brez težav zagotovili varnostno razdaljo med kopalci, zagotavljajo. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Priporočila se na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje objavijo takrat, ko ukrep oziroma sprostitev ukrepa začne veljati. Ukrep o prepovedi pa je zaenkrat še v veljavi, so z NIJZ odgovorili na vprašanja, ali je glede poležavanja in sončenja na plažah že kaj sprememb.

Plaže z upravljavcem se bodo uradno sicer začele odpirati junija. Prva bo mestna plaža v Kopru, a je tako kot druge že zdaj dostopna za obiskovalce. Dimitrije Šamšal iz koprske Marjetice pojasnjuje: "Seveda pa se morajo držati tistih smernic, ki so že objavljene, torej medosebne razdalje in podobno."

Mestna plaža Svetilnik v Izoli sicer nima upravljavca, a morajo obiskovalci ravnati samozaščitno in upoštevati medosebno razdaljo, poudarja župan Danilo Markočič: "Že zdaj se ljudje držijo tega, in verjamem, da bodo – zaradi svoje varnosti in varnosti drugih – to tudi upoštevali."

Spoštovanje ukrepov bodo nadzirali, konec meseca pa bodo na svetu za varnost dorekli še morebitne dodatne ukrepe za varnost na izolskih kopališčih. Na Centralni plaži v Portorožu bodo brez večjih težav zagotovili ustrezno razdaljo med kopalci, pojasnjuje direktor piranskega Okolja Gašpar Gašpar Mišič. Če bo kopalcev preveč, bodo dostop morali tudi omejevati. "Nihče ne bi rad prišel na plažo in odšel domov okužen. Mi pa moramo poskrbeti, da nekdo, ki pride na plažo, ne okuži nekoga drugega."

Sicer pa za kopališča brez upravljavca velja, da se tam kopamo na lastno odgovornost. V strunjanskem krajinskem parku ob tem opozarjajo, da je celotna obala pod klifom zaradi krušenja še vedno nevarna.