Infrastrukturni minister je okoliškim prebivalcem zagotovil, da bodo nočni poleti še naprej prepovedani. Foto: Reuters
Infrastrukturni minister je okoliškim prebivalcem zagotovil, da bodo nočni poleti še naprej prepovedani. Foto: Reuters

Po več desetletjih razprav o učinkih na okolje so poslanci potrdili za mnoge sporno širitev londonskega letališča. Okoljevarstvene organizacije namreč že leta opozarjajo na škodljive vplive na okolje, ki bi jih takšna razširitev povzročila.

Med nasprotniki širitve so tudi nekateri poslanci, med najglasnejše nasprotnike projekta zagotovo spada zunanji minister Boris Johnson, ki je obljubil, da bo gradnjo preprečil tako, da se bo ulegel pod stroje na gradbišču. Johnson sicer o širitvi Heathrowa ni glasoval, saj se trenutno mudi na obisku Afganistana.

Spodbuda angleškemu gospodarstvu
Vlada premierke Therese May je prepričana, da bo skoraj 16 milijard evrov vreden projekt spodbudil angleško gospodarstvo, širitev naj bi med drugim do leta 2030 zagotovila 114.000 novih delovnih mest.

"Gre za zgodovinsko glasovanje. Nanj smo se pripravljali 50 let in predstavlja največjo infrastrukturno odločitev generacije," je bil po glasovanju zadovoljen minister za infrastrukturo Chris Grayling.

Okoljevarstveniki se bodo obrnili na sodišče
Greenpeace je že napovedal, da bo projekt skupaj s skupino londonskih svetnikov in županom Sadiqom Khanom izpodbijal na sodišču. "Če poslanci ne želijo spoštovati zakonov, ki nas ščitijo pred strupenimi izpusti in okoljskimi spremembami, bomo za to prosili sodišče," je dejal prvi mož britanskega Greenpeacea John Sauven.

Grayling sicer vztraja, da širitev letališča ne bo vplivala na zaveze Velike Britanije glede podnebnih sprememb.