Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Turistični rudnik in muzej Podzemlje Pece obiskovalce vodi skozi rove nekdanjega rudnika svinca in cinka, kamor obiskovalce na klasičnih ogledih pripeljejo z rudarskim vlakom, nato pa v osrčju rudnika potekajo vodeni ogledi po muzejski poti.

Pred leti so klasičnim ogledom rudnika dodali oglede s kolesi, na katerih kolesarji s svetilko na glavi in ob pomoči vodnikov prekolesarijo dobrih pet kilometrov poti po opuščenih rovih.

Nato so ponudbo dopolnili še z ogledi s kajaki, saj je spodnji del rudnika zalit z vodo. Nazadnje pa so v rudniku uredili tudi progo za zahtevne kolesarje, t. i. blackhole trail, na kateri so že gostili tudi tekmo svetovne serije enduro.

Vse več tujcev
Muzejski rudnik Podzemlje Pece, ki spada pod okrilje skupine Tab, zadnja leta svojo ponudbo nadgrajuje in razvija tudi v okviru čezmejne skupnosti Geopark Karavanke.

S tem se spreminja tudi struktura obiskovalcev, saj v zadnjem obdobju v rudniku opažajo vse več tujih gostov in vse več kolesarjev ter obiskovalcev na ogledih s kajaki, je povedala direktorica družbe Podzemlje Pece Suzana Fajmut Štrucl. "Klasični ogled stagnira, a bomo poskušali z nadgradnjo ponudbe tudi to spremeniti," je dodala.