Naša najvišja gora je priljubljena poletna planinska destinacija. Foto: BoBo
Naša najvišja gora je priljubljena poletna planinska destinacija. Foto: BoBo

Te dni je mnogo Slovencev, tudi zaradi omejitev potovanj v tujino, v slovenskih gorah. Ani Čufer, gorski tekačici iz Dobravelj pri Ajdovščini, pa je uspel rekordni športni podvig. Na našo najvišjo goro je iz Krme prek Planike za pot, ki jo planinski vodniki ocenjujejo kot šesturni podvig, potrebovala le slabi dve uri. V manj kot uri ji je nato uspel tudi sestop, s čimer je postavila nov ženski rekord.

"Že kar nekaj časa sem se spraševala, ali je možno, da mi uspe doseči čas vzpona in spusta pod tremi urami, predvsem pa me je zanimalo, v kakšni formi sem. Ker trenutno ni tekem in ker so bili vsi prijatelji takoj za, da se posname tudi video in tako približamo 'sky running' tudi drugim, mi ni preostalo drugega, kot da se zadeva tudi izpelje. Super preživet dan v gorah s prijatelji. Komaj čakam naslednje projekte. Najtežji del rekorda pa je bil zagotovo počitek pred samim podvigom," je nova rekorderka povedala za lokalne Ajdovske novice.

Absolutni rekord pri vzponu sicer še vedno drži nekdanji turni smučar in gorski tekač Nejc Kuhar, ki se je na alpsko krono povzpel v pičlih 2 urah in 25 minutah.