Jezersko se po novem ponaša z novim priznanjem. Foto: BoBo
Jezersko se po novem ponaša z novim priznanjem. Foto: BoBo
Jezersko se je tako pridružilo 28 krajem v Avstriji, Italiji, na Bavarskem in Južnem Tirolskem, ki so vključeni v mednarodno mrežo Gorniške vasi. Foto: BoBo

Ta združuje kraje, ki svoj turizem razvijajo na temeljih gorniške tradicije brez velike turistične infrastrukture in s trajnim pristopom.

Gorniške vasi – že ime pove, da gre za kraje v osrčju gora, majhne, mirne vasi, ki so ohranile domačnost, živo gorniško dejavnost in kulturno tradicijo. Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je ob tej priložnosti dejala, da so Gorniške vasi primer uspešnega prenosa dobre prakse. Na slovesnosti ob vstopu občine v mrežo Gorniške vasi je med drugim poudarila, da so izkušnje mehkega turizma, usmerjenega v pohodništvo, doživljanje narave in krajine, ki ne spreminja prostora z veliko infrastrukturo, a vseeno nudi lokalnim skupnostim možnosti dohodka in preživetja v gorskem območju, ki so ga zastavili v Avstriji, spodbudile tudi prvo slovensko občino, da se vključi v družino gorniških vasi.

Gorniške vasi tako na poseben način izpolnjujejo cilje alpske konvencije, ki teži k trajnostnemu razvoju v celotnem alpskem prostoru. Projekt vodijo planinske zveze Avstrije, Nemčije, Južne Tirolske, Italije in Slovenije. Osnova tega je gibanje v gorskem svetu brez velike tehnične infrastrukture, z odgovornim odnosom do narave in spoštovanjem kulturne in naravne dediščine kraja.

Jezersko ponuja bogastvo gorniških doživetij: prepredeno je s sprehajalnimi in planinskimi potmi, ob pohodniških užitkih vseh težavnosti pa omogoča tudi bogat izbor plezalnih tur tako poleti kot pozimi, pravljične turne smuke in resne alpinistične spuste, kilometre urejenih prog za smučarski tek, prav tako na svoj račun pridejo turni kolesarji, ljubiteljski drsalci in krpljarji. Ima tudi 60 kilometrov pohodniških poti, najstarejšo prvotno ohranjeno planinsko kočo, 16 vrhov, več kot 300 alpinističnih smeri, aktivno gorništvo, od katerega se da živeti.

Na sončni strani Alp je nosilec projekta Planinska zveza Slovenije, podpirata pa ga ministrstvo za okolje in prostor, ki skrbi za izvajanje alpske konvencije v Sloveniji, in ministrstvo za gospodarski razvoj. Trenutno je vključenih 25 krajev v Avstriji, na Bavarskem, Južnem Tirolskem, v Italiji in Sloveniji, kjer je pionir gorniških vasi Jezersko, letos pa vstopajo še Kreuth (Nemčija), Lungiarü (Južna Tirolska) in Val di Zoldo (Italija).

Več pa si lahko pogledate v prispevku Marjete Klemenc za TV Dnevnik.