V sedmih dvoranah Gospodarskega razstavišča se bo do konca tedna predstavljalo več kot 500 ponudnikov iz Slovenije in tujine. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
V sedmih dvoranah Gospodarskega razstavišča se bo do konca tedna predstavljalo več kot 500 ponudnikov iz Slovenije in tujine. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Sejem Alpe-Adria, ki ga pripravlja Gospodarsko razstavišče, je slovesno odprl gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Ob tem je povedal, da je sejem Alpe-Adria odlična priložnost za mreženje in sklepanje novih poslov.

Direktor Gospodarskega razstavišča Iztok Bricl je sejem označil za "priložnost, da tudi slovenski turist odkrije, kako raznolika in avtentična je zelena, zdrava in aktivna Slovenija". Omenil je tri poudarke letošnjega sejma, in sicer gastronomski turizem, področje kampiranja in karavaninga ter kulturni turizem.

Jakob Gradovom Posavja
Ob tej priložnosti so znova podelili nagrado jakob za kakovost in odličnost v turizmu; letos so si jo z inovativno turistično vsebino in programi v gradovih in dvorcih prislužili Gradovi Posavja. Kot je povedal predsednik komisije za podelitev nagrade Janez Bogataj, so gradovi Posavja z različnimi grajskimi vsebinami povezani v skupen projekt: "Ne zapirajo se za grajske zidove, ampak so se odločili, da bodo uspešnejši, če se bodo povezovali. Ta povezanost je izjemna in inovativna za siceršnje slovenske razmere."

Gradovi Posavja ob tem iščejo svoje nove identitete, razvijajo pa tudi stik z lokalnim in regionalnim kulturnim okoljem, kar je "ena temeljnih sestavin za življenje gradov v prihodnje".

Ponudba sejma Alpe-Adria je osredotočena na gastronomski, kulturni in aktivni turizem, kamping in karavaning ter trajnostno Slovenijo. Na sejmu se predstavlja tudi devet prodajalcev počitniških vozil, še posebej so v ospredju v zadnjem času zelo priljubljeni predelani kombiji.

Sejemske predstavitve spremlja tudi pester spremljevalni program. Že danes se je denimo odvilo srečanje v organizaciji Slovenske turistične organizacije in gospodarskega ministrstva na temo gastronomije, ki je osrednja dvoletna promocijska in razvojna tematika slovenskega turizma v letih 2020 in 2021, prav tako bodo na okrogli mizi razpravljali o izboru The Slovenia Restaurant Awards. Do sobote pa se bo zvrstila še vrsta drugih dogodkov, kot so okrogle mize, posveti, potopisna predavanja in podobno.

Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Sejmi okusov
Osrednjo turistično prireditev v regiji spremljajo še Sejmi okusov Gastexpo & Sladoled v organizaciji Primorskega sejma. Razstavljalci predstavljajo trende v gastronomiji in tehnološke inovacije ter kažejo nove smernice v gostinstvu in hotelirstvu. Dogajanje spremljajo delavnice in tekmovanja tudi tokrat se bodo najboljši kulinarični ustvarjalci pomerili v pripravi pice, mešanju barskih pijač, izdelavi sladoleda in umetnosti risanja na kavne mlečne kreme. Na sejmu je posebno mesto rezervirano tudi za najboljše poznavalce piva in njihove butične pivovarne, ki se bodo potegovali za naziv Gastexpo pivo leta.

Sejma bosta potekala vse do sobote.