Dominikanski samostan se je izkazal kot odlično prizorišče za vinsko-kulinaričen Salon Sauvignon. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Dominikanski samostan se je izkazal kot odlično prizorišče za vinsko-kulinaričen Salon Sauvignon. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Ptuj
Bilo je veliko dela in organizacije, a sedaj je naš nov ptujski festival tukaj, so bile ene od besed na uradni otvoritvi 1. Salona Sauvignon na gradu. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
1.Salon Sauvignon
Predstavnika Društva Cesarsko-kraljevi Ptuj, ki med drugim organizirajo tudi družinsko obarvane grajske igre. Letos bodo potekale od 19. do 21. junija na ptujskem gradu. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
1. Salon Sauvignon
5. Ptujska vinska kraljica, Urška Polanec. Ptujsko kraljico izbirajo vsaki dve leti na martinovo - 11. novembra ob 11 uri in 11 minut. Urški se "vinski" mandat izteče letos. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
1. Salon sauvignon
Glavni enolog ptujske kleti Bojan Kobal, fotografinja Alenka Slavinec in gostinec, eden od predstavnikov vinarjev. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Miran Senčar
Ptujski župan Miran Senčar med pokušino. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
1. Salon Sauvignon
1. Salon Sauvignon se je zaključil v Sončnem parku ob zvokih swinga. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Slavko Podbrežnik, župan Miran Senčar in predstavnik turizma v Halozah.
Idejni oče Salona Sauvignon, novinar Večera, Slavko Podbrežnik, župan Miran Senčar in predstavnik turizma v Halozah. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Hostel Sonce
Eden izmed novejših pridobitev Ptuja je tudi Hostel Sonce. Ponuja 13 različnih sob, slovenski zajtrk, na zunanji terasi pa lahko posedite ob cvetlicah in aromah začimb. Hostel se nahaja na Bregu, kar pomeni, da greste peš le čez most in ste že v središču Ptuja. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

ematski kulturno-družabni turistični dogodki v najstarejšem slovenskem mestu postopoma dobivajo vedno večji seznam. Tokrat je bil dodan idejno zelo dodelan in premišljen vinsko-kulinaričen dogodek - Salon Sauvignon, festival vina in lepih umetnosti.

Vinsko-kulinaričnih salonov je po ostalih slovenskih mestih v zadnjih letih veliko (predvsem v Ljubljani, Vipavi, Goriških brdih ...). Ptuj, ki tudi sodi med vinsko prestolnico z bogato ponudbo vinskih sort, ki rastejo v okolici (predvsem v Halozah), pa se s tovrstnim konceptom promocije vin v tako velikem in razsežnem segmentu še ni srečal. Do sobote, ko se je v dokaj sveže prenovljenih prostorih nekdanjega dominikanskega samostana (obnova se je zaključila konec leta 2013, sicer pa na nekaterih delih še poteka) baročno razbohotil 1. Salon Sauvignon.
"Najstarejše slovensko mesto je središče vinorodne pokrajine. Nimamo pa kakšnega posebnega tematskega vinskega festivala. Martinovanje je sicer zelo znano in razširjeno, a pravega festivala, na katerem bi se predstavilo več vinarjev na enem mestu, ni. Salon Sauvignon je zgodba o novem začetku, prepletu vina, kulinarike, umetnosti. In novih idej, saj se na Ptuju nič ne zgodi brez vina. Nekateri pa tudi pravijo, da je Ptuj preveč mrtev. No, sedaj je tukaj nov festival, nova oblika druženja. Sauvignon je sorta, ki na našem območju odlično uspeva in (tudi) zato si zasluži svoj festival", je ptujski župan Miran Senčar povedal na odprtju.

Bogata mednarodna udeležba
Prvič v zgodovini Slovenije so obiskovalci celodnevnega dogodka lahko na enem mestu poskusili 109 sauvignonov, ki jih je ponujalo 64 vinarjev iz Slovenije in tujine. Največ jih je bilo iz Slovenije, predvsem Štajerske, sicer pa so kot gostje prispeli na Ptuj tudi vinarji iz Hrvaške, Avstrije, Madžarske, Francije, Grčije, Srbije, Turčije, Bolgarije, Južne Afrike, z Nove Zelandije in iz Čila.

Pestro pod arkadami in na dvorišču
Vina so se pokušala v notranjosti samostana, na dvorišču pa so gostje lahko uživali ob bogati kulinarični ponudbi, ki je zajemala tradicionalne štajerske jedi, vse od mesnih, vegeterijanskih in veganskih; tako toplih kot hladnih, manjkale niso niti sladice. Seveda ni šlo brez domačinov PP Gostinjstva, Restavracije Pan iz Kidričevega, Term Ptuj, Gostilne Ribič, Gostilne pri ovinku, Amadeusa, Grabarja in Zavoda Chefla. Predstavljale so se tudi okoliške kmetije, domačije ali posamezniki, ki se ukvarjajo s kulinariko in proizvodnjo domačih testenin, drobnega peciva, sirov, gibanic in izdelkov iz bučnic, ki so najbolj razširjene v štajerskem in obmurskem delu Slovenije. Skupno jih je bilo sedem: Turistična kmetija Pungračič. Domačija Firbas, Metličar Marija - kmečka pekarna, Kmetija Bedrač, Moj dom turistična kmetija Toplak, Izletniška kmetija Šenveter - Gundel, Jeruzalem SAT in poseben, osmi ponudnik, Čokoladnica Lucifer. Izvedli so dve strokovni predavanji: Marija Hernja Masten je bila izvajalka predavanja Zgodovina ptujskega vinogradništva in vinarstva, angležinja Caroline Gilby MW pa je predavala na temo slovenskih in svetovnih sauvignonov. Po končanem festivalu je v parku Sonček za dominikanskim samostanom sledil večer swinga, nastopila je skupina Jazz Ladies ter Pikajo & The Swing Wings. Obiskovalci so z veseljem zaplesali.

Zakaj (samo) sauvignon?
Glavni idejni pobudnik festivala je novinar Slavko Podbrežnik, ki je pred kakšnim letom svojo idejo zaupal glavnemu enologu ptujske vinske kleti Bojanu Kobalu. Nato se jima je pridružil še Andrej Sajko. Kmalu se je ideja razširila in začelo se je realiziranje, pri čemer so želeli ustvariti tematsko zgodbo in ne "zmetati vseh vin v en koš". "Sauvignon je sorta belega vina, ki je močno značilna za ta del Štajerske, skoraj vsak vinar ga ima, in ni razloga, da se mu ne bi posvetili v velikem slogu. Pridelujejo ga seveda tudi v tujini, saj gre za izjemno razširjeno sorto in možnost za mednarodno zgodbo je bila dejansko pred našimi očmi", je na odprtju salona povedal enolog Bojan Kobal.

Novinar Slavko Podbrežnik je dodal: "Ptuj ni mrtev, v Ptuju se precej dogaja, le spremljati je treba seznam dogodkov. Je pa tudi mesto oziroma kar dežela vina, imamo vinsko klet z bogato tradicijo in prav je, da bi bil Ptuj v svetu prepoznaven tudi po kakšnem posebnem vinsko-kulinaričnem dogodku. Stopili smo skupaj, dela je bilo ogromno, organizacijsko je nato vlogo prevzelo Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj, kar nakazuje na strokovno, premišljeno in iz vseh segmentov turizma prepleteno zgodbo. Za takšne in podobne dogodke je preplet celotnega turizma nujen. Želim si, da bi festival postal tradicionalen."

In kakšen je bil odziv?
"Za prvi tovrsten festival, ki je bil res široko zastavljen, smo zelo zadovoljni. Obiskovalcev je bilo okrog 600. Njegov namen je druženje, spoznavanje novih ljudi, dinamičnost. Za 21 evrov, kolikor je bila vstopnica, lahko poskusite ogromno čudovitih vin in zraven se prilega tudi izvrstna kulinarika. Lahko ste tukaj cel dan, s prijatelji, družino, skratka, mi kot organizatorji si želimo, da se imajo obiskovalci lepo, drugače, da si zapomnijo Ptuj,"
je po končanem festivalu misel zaokrožila direktorica Bistre Ptuj dr. Aleksandra Pivec.

Turizem v Ptuju je raznovrsten
"Največja težava, ki je v mislih nekaterih ljudi, je, da se v Ptuju nič ne dogaja. Seveda se ne dogaja, če pa so ljudje samo doma, ali morda gredo na sprehod po ulici, a ne spremljajo spletnih strani oziroma napovednikov, kaj vse Ptuj v bistvu ponuja. Poglejte si sezname, spremljajte tematske dogodke, ni jih tako malo, sploh pa so zelo raznovrstni, za mlade, družine, športnike, ljubitelje kulture", je povedal direktor Centra interesnih dejavnosti (CID) Ptuj, Aleksander Kraner.

Preplet različnih panog je nujen
"Da turist pride v Ptuj oziroma kamor koli, mora biti sklenjen krog. Poskrbljeno mora biti za dogajanje, zanimiv program, gostinsko ponudbo, šport, nastanitve. Vse je potrebno in pomembno za razcvet turizma. Potrebno je tudi sodelovanje z okolico, okoliškimi vasmi, vinskimi kletmi, turističnimi kmetijami. Ptuj na področju turizma še veliko obeta, vse pa na žalost ne gre čez noč," je bil pozitiven nov ptujski župan Miran Senčar.
Posluh za izvedbo je imela tudi Mestna občina Ptuj in pa generalni pokrovitelj, podjetje Strabag.

Kaj torej se dogaja na Ptuju?
Mestni Kino Ptuj ima zanimive in poučne dogodke, ne vrtijo samo filmov, v poletnem času pa je tukaj še Kino brez stropa. Že ta teden, od 21. do 24. maja, bodo tradicionalne Dobrote slovenskih kmetij, 3. junija bo grajsko vinsko ocenjevanje, Ptujske grajske igre bodo od 19. do 21. junija. Klub ptujskih študentov ima 4. julija v termah velik poletni celodnevni dogodek Bazeni energije. MuziKafe bi lahko rekli, da je že samostojni dom kulture, tam so koncerti, pokušine, predavanja, tudi prespi se lahko v zgornjih sobah. 27. junija bo Grajski vinski praznik, vse od 10. julija do 1. septembra bo 13. poletni festival sodobne umetnosti Wunderkammer, od 23. do 31. julija bo Festival Arsana (eksplozija glasbene umetnosti), od 20. do 23. avgusta sledijo 8. Rimske igre. Konec avgusta (letos bo to od 26. do 29.) bo že dobro uveljavljen in sprejet festival Dnevi poezije in vina, ki se letos datumsko prepleta s 46. Festivalom narodno-zabavne glasbe. Od 2. do 5. septembra boste lahko plesali na Folklornih kimavčevih večerih, novembra je martinovanje, izbor ptujske vinske kraljice, projekt Kluba ptujskih študentov Vino ni voda, decembra je Veni vidi vino mlado. Vse od aprila do septembra pa v Hotelu Primus potekajo tudi Primusove vinske zgodbe. Najbolj množično je seveda kurentovanje, športnih dogodkov je cel kup, grad sprejema obiskovalce skozi vse leto, terme in dogodki v CID pa najbolj oživijo poleti. Ne smemo pa pozabiti tudi na tradicionalno Ptujsko noč, ki poteka v prvih dneh avgusta.

Organizacijsko je bil 1. Salon Sauvignon izveden zelo profesionalno, kot je povedal eden od obiskovalcev med pokušino: "Vidi se, da je bil pri organizaciji nekdo, ki ima za seboj že kar nekaj dogodkov, ker če kdo, je na tisočih dogodkih bil izkušen novinar. Vse 'štima', na nič niso pozabili, niti na to, da se ljudje po pokušini še malce družijo v parku. Tudi izbor lokacije je več kot odličen."

Obiskovalcev je bilo za dominikanski samostan ravno prav, vzdušje pozitivno, zelo mednarodno, odprtje je potekalo v neposredni bližini dominikanskega samostana - na gradu, kjer so bila organizirana tudi skupinska vodenja po grajskih sobanah in zbirkah. Vse skupaj pa se je pričelo že na predvečer salona, ko je v MuziKafeju odlično vzdušje zakrivil Vasko Atanasovski trio. Skratka, kdor si je dovolil, je lahko preživel izjemno pester vikend in okusil Ptuj v novi, drugačni dimenziji.