Burdž Kalifa - tako visoka, da sploh ne gre vsa v fotografski objektiv. Foto: EPA
Burdž Kalifa - tako visoka, da sploh ne gre vsa v fotografski objektiv. Foto: EPA

Nova znamenitost leži v 148. nadstropju te 829,8 metra visoke stolpnice, ki kraljuje nad panoramo Dubaja. Drugače povedano, da bi lahko opazovali razgled od tu, se boste morali povzpeti 555 metrov visoko. Pred tem je bila razgledna ploščad v Burdž Kalifi 24 nadstropij nižje.

Ta nebotičnik ima sicer kar 163 nadstropij, poleg naziva najvišje zgradbe na svetu pa v njegovi notranjosti najdemo še najvišji nočni klub (v 144. nadstropju), najvišjo restavracijo (At.mosphere v 122. nadstropju) in drugi najvišje ležeči bazen na svetu ("le" v 76. nadstropju). Velik del Burdž Kalife obsega tudi hotel Armani, ki ima 160 sob.

Do zdaj je najvišja razgledna ploščad na svetu ležala v 600 metrov visokem stolpu Canton Tower, ki je ponos kitajskega mesta Guangžov.

Zasoljena cena
A ogled Burdž Kalife od znotraj ni ravno poceni. Da bi lahko Dubaj, to hitro rastoče mesto, ki je zraslo na naftnih dolarjih, zdaj pa se je usmerilo predvsem v prodajo nepremičnin in turizem, opazovali z najvišje razgledne ploščadi na svetu, boste morali odšteti 400 dirhamov oziroma 85 evrov - če rezervirate vnaprej. Če pa se boste pred stavbo kar pojavili in želeli vanjo vstopiti, bo to vašo denarnico olajšalo za 500 dirhamov (106 evrov). Na razgledni ploščadi - razen razgleda, seveda, ni kaj veliko drugega, le še tri trgovine.

Burdž Kalifo je lani obiskalo 1,9 milijona ljudi, njeni lastniki pa si želijo, da bi ta megalomanska gradnja letos privabila še več turistov.