Slovenija ni
Slovenija ni "zmagala" v nobeni kategoriji, je pa precej pri vrhu glede alkohola, cigaret in izgub z igrami na srečo. Foto: EPA

Vsaj tako pravijo izsledki raziskave ameriške agencije Bloomberg, pri kateri so 57 držav sveta razvrstili po stopnji dekadence in Slovenija se je znašla takoj pod vrhom.

Češko so razglasili za državo, ki ima najbolj moralno propadajočo družbo. Pri tem so upoštevali pet (po njihovem mnenju dekadenčnih) dejavnikov - povprečna letna količina popitega alkohola in pokajenih cigaret na prebivalca, letna izguba z igrami na srečo glede na BDP države ter količina zaužite marihuane in amfetaminov.

Država, kjer se popije največ alkohola, je po podatkih Bloomberga Belorusija (Slovenija je na 10. mestu), to pomeni, da odrasel Belorus (ali Belorusinja) v povprečju popije 18,85 litra alkohola na leto. Največ cigaret pokadijo Bolgari, Slovenija je na petem mestu s povprečno letno porabo 2.369 cigaret na odraslega prebivalca.

Po opojnih in prepovedanih substancah najpogosteje posegajo v Izraelu (amfetamin) in na Češkem (marihuana), Slovenija se je pri tem uvrstila na 33. in 27. mesto. Z igrami na srečo pa največ izgubijo na Filipinih, Slovenija je na devetem mestu.

Med prvih deset najbolj dekadenčnih držav so se poleg Češke in Slovenije uvrstile še (po vrsti):
Avstralija, Armenija, Bolgarija, Španija, Bosna in Hercegovina, Rusija, Belorusija in Grčija. Za najmanj "moralno razpadajoče" države pa so pri Bloombergu razglasili Zambijo, Salvador, Bolivijo, Gvatemalo in Venezuelo.