Slovenci so v prvi četrtini leta skupaj nabrali skoraj tri četrt milijona potovanj. Foto: EPA Foto:
Slovenci so v prvi četrtini leta skupaj nabrali skoraj tri četrt milijona potovanj. Foto: EPA Foto:

Statistični urad RS je danes objavil podatke o potovanjih, na katera so se slovenski državljani in državljanke, stari vsaj 15 let, odpravili v prvi četrtini letošnjega leta. V tem času so Slovenci skupaj opravili okoli tri četrt milijona zasebnih potovanj, vsaj enkrat pa je potovalo 422 tisoč prebivalcev.

Podatki kažejo, da je malo več kot polovica (51 odstotkov) vseh potovanj potekala v Sloveniji, preostanek pa v tujini. Dve tretjini (68 odstotkov) vseh zasebnih potovanj v tujino sta bili v treh sosednjih državah, in sicer na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji.

Zasebna potovanja so v povprečju obsegala 3,1 prenočitve.

V tujini zapravili več
Slovenski turisti so na zasebnih potovanjih porabili povprečno 54 evrov na dan. Nekaj manj, 47 evrov, so povprečno zapravili v Sloveniji, medtem ko so v tujini povprečno porabili 59 evrov na dan.

Povprečno največ denarja na dan so porabili turisti, ki so bivali v hotelu, najmanj pa turisti, ki so bivali v lastnem počitniškem bivališču.

Doma zaradi pomanjkanja časa ali denarja
Med tistimi, ki se v prvem četrtletju niso odpravili na potovanja, jih je največ (33 odstotkov) kot razlog navedlo pomanjkanje časa, sledili pa so finančni (29 odstotkov) in zdravstveni razlogi (16 odstotkov).

Na poslovno ali študijsko potovanje se je v prvem trimesečju odpravilo šest odstotkov prebivalcev Slovenije, starih vsaj 15 let. Vsi skupaj so se odpravili na okoli 170.000 poslovnih potovanj. Udeleženci poslovnih potovanj so na dan porabili povprečno 212 evrov.