Jesenice skušajo privabiti vse več turistov. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Jesenice skušajo privabiti vse več turistov. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Čeprav na Jesenicah zadnji dve leti strmo narašča število prenočitev, se zavedajo, da je trenutno to posledica bližine večjih turističnih krajev in nižjih cen nastanitev. Kljub temu se čedalje več turistov zanima tudi za spoznavanje lokalnih posebnosti, zato se je tudi rodila ideja za omenjeni projekt, pravi Romana Smagin z Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, kjer so ga zasnovali.

Murova je najstarejše naselje Jesenic. Prvi podatki o tem naselju segajo v leto 1469 in pričajo o tem, da so bile prve hiše na Murovi lesene; nekatere med njimi so se ohranile do danes. Ulica je locirana nad mestom in jo, poleg zgodovine, bogati tudi razgled.

“V naselju je kar nekaj hiš in lokacij, kjer bi v sklopu projekta želeli postaviti informativne table. To je pravzaprav bistveni del projekta. Zagotovo bomo dodali tudi tablo z mitolološko vsebino, legendo v povezavi z nastankom naselja,“ pojasnjuje Smaginova in dodaja, da je na Murovi stala tudi prva jeseniška šola in dom slovenskega pesnika in pisatelja Toneta Čufarja.

Ko bo Murova dobila svojo urbano turistično informativno opremo, naj bi dobila še svojo zgibanko. Ta bo, je prepričana Romana Smagin, zanimiva ne le za turiste, temveč tudi za domačine, ki se pravega bogastva te svoje res posebne ulice premalo zavedajo.