Foto: Matija Mastnak
Foto: Matija Mastnak

Dokler preiskava poteka, planinci ne morejo začeti sanacije pogorišča, a kljub temu so priprave za postavitev nove koče že v polnem teku.

"Prepričan sem, da bo do jeseni 2022 tukaj nova koča." Tako optimistično je zjutraj po sestanku ob pogorišču planinske koče v bližini smučišča Golte napovedal mozirski župan Ivan Suhoveršnik.

Projektantka, tudi domačinka, Darja Bezovnik Planovšek je pomoč ponudila brezplačno: "Sledita izris in določitev, kakšna je bila koča do zdaj. Potem izdelava treh idejnih zasnov, od teh pa bodo planinci izbrali najprimernejšo."

Tomaž Acman iz Zavoda za varstvo narave doda: "Taka nesreča je odlična priložnost, da se naredi boljši, lepši in funkcionalnejši objekt." Ker je koča v krajinskem parku in v Naturi 2000, so pri gradnji določene omejitve. Najprej je treba čim prej počistiti pogorišče: "Da se ves ta odpadni material odpelje na ustrezna odlagališča in tako prepreči nadaljnje onesnaževanje narave," pravi Acman.

Ker naj bi država v kratkem objavila razpis za gradnjo in obnovo planinskih koč, bodo s pridobivanjem gradbenega in preostalih dovoljenj pohiteli. Sanacijo pogorišča bodo predvidoma začeli konec tedna. "Do takrat naj bi načeloma kriminalisti končali ogled in nam dali proste roke," pravi predsednik Planinskega društva Mozirje Boštjan Goličnik.

Za zbiranje prostovoljnih prispevkov so mozirski planinci odprli transakcijski račun in ga objavili na spletu.