Vogel. Foto: MMC RTV SLO
Vogel. Foto: MMC RTV SLO

Žičnice so že zagnali na Rogli, Krvavcu, Kopah in Voglu, v soboto pa še v Kranjski Gori, na Kaninu in Golteh.

Vlada je na tokratni dopisni seji zato sprejela spremembe protikoronskega odloka, ki se nanašajo na obratovanje smučišč.

Uporaba žičnic in smučarskih prog je dovoljena le ob izpolnjevanju PCT-pogoja, kar je treba dokazati upravljavcu ob nakupu vozovnice ali na smučišču.

"V zaprtih žičniških napravah je za osebe, starejše od 6 let, obvezna uporaba kirurške maske ali maske tipa FFP2. V odprtih žičniških napravah pa je obvezna uporaba kirurške maske ali maske tipa FFP2, če med potniki ni prostega sedeža, razen če gre za otroke, ki so mlajši od 6. leta starost, in osebe s posebnimi potrebami. Okna kabin morajo biti ves čas, tudi med vožnjo, odprta, razdalja med uporabniki pri vožnji in nakupu vozovnic mora biti 1,5 metra," je zapisano v novem odloku.

Sneženje in mraz sta omogočila zagon žičniških naprav

Številna smučišča pripravljena na novo sezono

Slovenska smučišča so zaradi nizkih temperatur, deloma pa tudi snežnih padavin v zadnjih dneh, vsaj deloma že pripravljena na sprejem smučarjev. Na Rogli bodo tistim, ki najtežje čakajo na prvo smuko, na voljo vlečnice Uniorček, Košuta in Jasa ter štirisedežnica Planja.

Tudi na Krvavcu odpirajo smučišča, obiskovalcem, ki bodo smučarske vozovnice kupili vnaprej, pa bodo omogočili prednostni vhod na kabinsko žičnico. Na Voglu je v zadnjih dneh zapadlo kar nekaj naravnega snega, od katerega so v celoti odvisni, zato upajo, da ne bo odjuge in da se bo obdržal vso zimo.

Brez tradicionalnih spremljevalnih dogodkov, ki so jih odpovedali za ves december, bodo sezono začeli tudi na največjem koroškem smučišču na Kopah, kjer bosta obratovali progi Pungart in Sedlo, do sredine meseca pa naj bi bile pripravljene tudi vse druge proge, vključno z najdaljšo Kaštivnik, ki letos smučarje pričakuje razširjena.

Rogla naprave zaganja že danes. Foto: Facebook
Rogla naprave zaganja že danes. Foto: Facebook

Na slovenskem visokogorskem smučišču Kanin imajo že skoraj meter in pol snega, odprtje pa načrtujejo v soboto, prav tako kot na Golteh in v Kranjski Gori, kjer bodo za zdaj obratovale sedežnica Kekec ter vlečnice Mojca in Rožle. Na Kaninu, kjer bo za nakup smučarske vozovnice mogoče uporabiti letošnje turistične bone, bodo letos gostom postregli z novostmi, kot je turno smučanje v spremstvu gorskega vodnika. Alpska šola Bovec Robert Rot v sodelovanju z združenjem gorskih vodnikov Slovenije poleg tega organizira razne tečaje in delavnice, na katerih se lahko tečajniki podučijo o osnovah turne smuke in varstva pred plazovi.

Ena izmed novosti bo tudi tako imenovani heliskiing, ki ga bodo izvajali ob lepem vremenu. Podjetje Flycom Aviation bo z bovškega letališča in iz Lesc organiziralo prevoz smučarjev s helikopterjem na smučišče. Prav tako bodo nudili helilift, kar pomeni, da lahko s helikopterjem pripeljejo turne smučarje na katero koli odročno lokacijo, s katere lahko nadaljujejo smuko.

V prihodnjem letu naj bi se sicer začela 50 milijonov evrov vredna celovita prenova visokogorskega smučišča, v okviru katere bodo izgradili tudi novo gondolo. Osvežitev bo vključevala postavitev žičnice, zaščito pred plazovi, naprave za zasneževanje in novo restavracijo, gradnja pa naj bi se končala do konca leta 2023. Obstoječa žičniška naprava je sicer stara 50 let, poleg občutljivosti na veter in drugih pomanjkljivosti pa zahteva tudi višje stroške vzdrževanja.

Od večjih smučišč bodo kot zadnji svoja vrata odprli na Mariborskem Pohorju. Odprtje sezone načrtujejo prihodnji konec tedna. Do zdaj so zasneževali proge na Arehu in zgornjem delu Pohorja, zapadlo pa je tudi precej naravnega snega. Tudi v Cerknem začetek smuke napovedujejo za sredino decembra.

Začenja se smučarska sezona

Letos dražje vozovnice

Smučarji bodo morali za uorabo naprav izpolnjevati pogoj PCT. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Smučarji bodo morali za uorabo naprav izpolnjevati pogoj PCT. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler

Žičničarje, ki so pred začetkom obratovanja dobili več kot tri milijone evrov povračil za izpad prihodkov, najbolj skrbijo izguba, višje cene energentov ter pomanjkanje žičničarjev in gostincev. Smučarji pa bodo morali sprejeti za evro ali dva dražje vozovnice. Kot je poročala Aljana Jocif za Radio Slovenija, se je za podražitev odločila večina slovenskih smučišč.

NIJZ je tokrat slovenskim žičničarjem navodila poslal pred začetkom sezone. Za gondole in nihalke ni več omejitev, veljajo PCT-pogoji, preverjala jih bodo smučišča, ki se bodo morala s kadri znajti sama.

"Da bi se žičničar ukvarjal s PCT-pogojem s pregledovanjem osebnih dokumentov in QR-kod, to sploh ne pride v poštev. Tako da zagotovo bo potreben pregled pred vstopom na žičniško napravo, žičničarji pa tega ne smejo početi," je povedala predsednica združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič.

In kako bo na Krvavcu? "To bodo izvajali honorarni sodelavci, študenti ali varnostniki, državo pa bi zaprosil, če je že postavila ta pogoj, da te stroške lahko jutri tudi priglasimo in jih dobimo povrnjene," je za Radio Slovenija povedal lastnik smučišča Janez Janša.

Za izpad dohodkov že prejeli povračilo

Žičničarji so za izpad prihodkov zaradi posledic covida že prejeli povračilo. "Vlogo za izplačilo je vložilo 32 upravljavcev, razdelili bomo nekaj več kot tri milijone evrov od načrtovanih 3,7 milijona," je povedal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič.

Z novim zakonom pa so našli tudi sistemsko rešitev: "Da bomo lahko vsako leto do 1,7 milijona evrov prispevali k izboljšanju varnosti in kakovosti žičniške infrastrukture."

Gorski turizem pa iz evropskega sklada za okrevanje pričakuje 30 milijonov evrov za naložbe v dotrajane in zastarele žičnice. Kdaj bo MGRT razpis objavil, še ni znano.

Že začetek smučarske sezone letos na naravnem snegu