Ponudniki turističnih nastanitev na Cerkljanskem pozdravljajo uvedbo turističnih bonov. Ti so marsikaterega domačega gosta spodbudili, da je prišel v ta predalpski del Slovenije odkrivat naravne lepote in kulturnozgodovinske znamenitosti. Kot kaže, poletna turistična sezona le ne bo tako klavrna, kot se je zdelo še pred nekaj meseci, na vrhuncu epidemije.

Na turistični kmetiji Želinc so zelo zadovoljni z zasedenostjo nastanitvenih zmogljivosti v juliju in avgustu. Lastnik Jernej Brus priznava, da so k temu pripomogli tudi turistični boni. "Še vedno sem mnenja, da bi veliko Slovencev drugje dopustovalo, če ne bi bilo bonov. Pa tudi dolgoročno je dobro, da Slovenci spet odkrivajo majhne kotičke, nad katerimi so potem ob koncu vsi navdušeni," je za Radio Slovenija povedal Brus.

Hotel Cerkno je od vnovičnega odprtja 20. junija približno 40-odstotno zaseden, avgusta naj bi bil 70-odstotno. Tudi pri njih prevladujejo domači gostje, še intenzivneje kot prej se osredotočajo na celoletni turizem. "Ta koronakriza je v bistvu samo pospešila to, kar si želimo, da imamo vsaj dve sezoni. Letos postavljamo temelje za poletno sezono naslednje leto, ko bonov seveda ne bo," je povedal direktor hotela Jože Oplotnik.

Zdravstvena kriza je vplivala na število nočitev turistov na Cerkljanskem, je povedal direktor Lokalne turistične organizacije (LTO) Laufar Cerkno Gregor Novakovič, ki ocenjuje, da jih je letos približno za 40 odstotkov manj. Za sledeče mesece pa je vseeno bolj optimističen: "Praktično smo v juliju 90-odstotno zasedeni. V avgustu pa se kapacitete že zelo lepo polnijo."
LTO Laufar Cerkno sicer to poletje pripravlja strategijo trajnostnega razvoja turizma, kar bo prvi tovrstni dokument v občini Cerkno.

Belokranjski rekordi

V Beli krajini pa si letos obetajo rekordno turistično sezono, saj je do konca počitnic težko najti še kakšno prosto nastanitev. Za obiskovalce so pripravili novosti v obliki odprtih vrat lokalnih ponudnikov in okusov Bele krajine pri izbranih gostincih.

Med kulinaričnimi dosežki Belokranjcev gotovo ne sme manjkati bogata tradicija pridelave vin. Foto: Televizija Slovenija
Med kulinaričnimi dosežki Belokranjcev gotovo ne sme manjkati bogata tradicija pridelave vin. Foto: Televizija Slovenija

Bela krajina je bila že do zdaj med poletno turistično sezono z izjemo tujcev, ki so se za dan ali dva ustavili na poti proti morju, vezana na slovenske goste, je za Radio Slovenija povedala direktorica Zavoda za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika Marjetka Pezdirc. "Letos pričakujemo, da bo slovenskih gostov še več. Morda bodo prišli nekateri, ki Bele krajine še ne poznajo, zato bi s predstavitvijo naših produktov predstavili naš način življenja in naše ponudnike".

Vsi trije belokranjski javni zavodi, ki se ukvarjajo tudi s turistično dejavnostjo, so se združili pri oblikovanju novih produktov. Eden teh so odprta vrata Bele krajine s ponudbo ogledov, degustacij in doživetij, dodaja Marjetka Pezdirc in poudarja: "Na določen dan v tednu, ob določeni uri je turist lahko prepričan, da mu bo, ko bo prišel k ponudniku, ta ponudil degustacijo, izvedel delavnico in tako naprej."

Za turiste, nastanjene v kampih, so pripravili avtobusne prevoze do ponudnikov, da lahko brez zadržkov degustirajo tudi rujno kapljico. Ob koncih tedna pa v okviru programa Okusi Bele krajine eden izmed štirih gostincev pripravlja večhodni meni tradicionalnih belokranjskih jedi z vinsko spremljavo in živo glasbo.

Kolpa. Foto: MMC RTV SLO
Kolpa. Foto: MMC RTV SLO