Na plažo brez sramu. Foto: Reuters
Na plažo brez sramu. Foto: Reuters

"Poletje je tudi naše," se glasi slogan na sliki, ki spodbuja vse ženske, da grejo na plažo. Promocijska slika prikazuje pet žensk različnih starosti in etnične pripadnosti, kako skupaj uživajo na plaži. Kampanja je namenjena ženskam, ki si zaradi pričakovanj o telesih, primernih za plažo, tja ne upajo. "V poletju uživajte kakor koli, s komer koli in kadar koli," dodajajo na Inštitutu za Ženske.

Ione Belarra, ki deluje kot španska ministrica za socialne zadeve, je v sklopu kampanje sporočila: "Vsa telesa so primerna za plažo. Imamo pravico uživati v poletju takšni, kakršni smo – brez občutka krivde ali sramu." Predsednica španskega Inštituta za ženske Antonia Morillas je dodala, da družbena pričakovanja močno vplivajo na samozavest žensk, obenem pa jim tako kratijo pravice: "Različna telesa, brez stereotipov, vsepovsod. Svobodno, enakopravno in raznoliko poletje pripada tudi nam."

Iskanje težav tam, kjer jih ni?

Nekateri kritiki kampanje se sprašujejo, zakaj ideja o enakopravnem poletju na plažah zaobjema samo ženske, ne pa tudi moških, ki zaradi družbenih meril ne uživajo v poletju tako kot drugi. Med številnimi odzivi je bilo nemalo tudi takšnih, ki pravijo, da ženske ne potrebujejo "dovoljenja" ministrstva za obisk plaže. Med drugimi je politik Cayo Lara izjavil, da je to absurd, saj se iščejo težave tam, kjer jih dejansko ni.