Vse več evropskih držav znova zapira meje oz. na meji zahteva vsaj potrdilo o opravljenem negativnem testu na novi koronavirus. Foto: Shutterstock
Vse več evropskih držav znova zapira meje oz. na meji zahteva vsaj potrdilo o opravljenem negativnem testu na novi koronavirus. Foto: Shutterstock

Francija je v nedeljo zaprla meje za potnike iz držav, ki niso članice Evropske unije, in zaostrila pogoje za vstop za državljane članic Unije. Portugalska, ki je ena najbolj prizadetih držav v drugem valu pandemije, je prepovedala vsa nenujna potovanja iz države in vanjo, na meji s Španijo pa so začeli znova uvajati nadzor.

V Nemčijo je prepovedan vstop v državo vsem osebam z območij, kjer se širijo bolj nalezljive različice novega koronavirusa: iz Brazilije, Velike Britanije, Irske, Portugalske in Južne Afrike. Češka prav tako zaostruje pogoje za vstop v državo – ta je dovoljen le osebam zaradi službenega potovanja, študija, neodložljivih družinskih zadev ali udeležbe na pogrebu.

V Avstriji prav tako razmišljajo o dodatni zaostritvi pogojev za vstop v državo. Glede na osnutek, ki ga je pridobila avstrijska tiskovna agencija APA, bi morali v prihodnje tudi dnevni migranti predložiti negativen izvid na novi koronavirus. Predlog ukrepa bi lahko začel veljati že ta teden, je poročala STA.

Andrej Šter, vodja konzularne službe ministrstva za zunanje zadeve, je v pogovoru s Katarino Golob Veselič opozoril, da je Slovencev na nenujnih potovanjih v tujini trenutno preveč, saj "številni med njimi ne upoštevajo tistih naših priporočil". Pojasnil je, da je glavni razlog za odsvetovanje prostočasnih potovanj v tem, da jim "v primeru, ko se kaj zalomi, ko gre kaj narobe, ne moremo ponuditi kakšne učinkovite konzularne zaščite".

Zadnje tedne se sicer precej govori o morebitni uvedbi t. i. cepilnih potnih listov oz. pootrdil, da je posameznik cepljen, če želi v državo, a Šter dvomi, da bo to kdaj postalo realnost.

Več pa v spodnjem pogovoru.

Razmišljate, da bi odpotovali na dopust? Pogovor z Andrejem Šterom.

Vse več evropskih držav, med njimi Francija, Portugalska in Nemčija, zaradi širjenja novih različic novega koronavirusa zaostruje pogoje za vstop in zapira svoje meje, potovanja so prepovedana. Kje je tukaj Slovenija? So še mogoče zaostritve na meji?
Vaš prispevek je bil zelo nazoren, kaj vse se lahko zgodi, na kaj vse lahko naletimo. Slovenija ima, mislim, delujoč sistem vstopne in izhodne kontrole, seveda je pa najboljše sredstvo proti temu izboljšanje epidemiološke situacije in k temu lahko največ pripomoremo sami. Bolj kot dobra zdravstvena situacija nam ne pomaga nobena vstopna kontrola.

Ali imate podatke, koliko Slovencev je trenutno v tujini, na oddihu? Če spremljamo družbena omrežja, jih je očitno kar nekaj.
Glede na to bi rekel, da jih je preveč, saj številni med njimi ne upoštevajo tistih naših priporočil, da zdaj, trenutno ni čas za prostočasna potovanja. Razlog za takšno priporočilo ni kakšna nevoščljivost, ampak to, da jim, ko se kaj zalomi, ko gre kaj narobe, ne moremo ponuditi kakšne učinkovite konzularne zaščite. In to je glavni razlog, da taka potovanja odsvetujemo, očitno pa jih preprečujejo tudi posamezne države tranzita ali cilja.

Kaj pa Hrvaška? Omejitve so, kako je s tistimi, ki imajo čez mejo počitniško hišo in bi se želeli testirati ter se za konec tedna odpraviti na Hrvaško?
Prav to je primer neusklajenih razlogov za izjemo. Slovenija lastnikom nepremičnin ali plovil priznava izjemo pri prehajanju meja, medtem ko jim Hrvaška ne, zato je že nekaj časa nasvet in opozorilo, naj imajo v takih primerih tako test kot tudi tehten razlog za obisk Hrvaške. Hrvaška v takem primeru pričakuje, da gre za poslovno potovanje, in če so v avtomobilu še trije otroci in kup športne opreme, je to zelo težko dokazati.

Kaj nas čaka v prihodnje? Ali bomo res, ko se bodo razmere umirile, smeli potovati le s cepilnimi potnimi listi ali potrdili o cepljenju?
Menim, da je cepilni potni list neka fama, ki trenutno buri duhove, vendar je zelo, zelo povezana z dodatnimi pogoji, ki jih bo še treba zagotavljati, in prepričan sem, da bo prej nastopila faza imunosti kot pa realizacija tega dokumenta.