British Airways se vrača na Letališče Jožeta Pučnika. Foto: BoBo
British Airways se vrača na Letališče Jožeta Pučnika. Foto: BoBo

British Airways bo na Heathrow sprva letel vsak petek in nedeljo, konec avgusta pa naj bi dodal še dva leta, in sicer v ponedeljek in sredo, so pojasnili v Fraportu Slovenija.

Zadovoljstvo ob skorajšnji vrnitvi britanskega prevoznika je izrazil tudi vodja letaliških storitev v Fraportu Slovenija Janez Krašnja. "Na ljubljansko letališče se vrača ena od najbolj priljubljenih povezav slovenskih letalskih potnikov. Veseli nas, da bo na njenih krilih spet okrepljena turistična in gospodarska vez med Slovenijo in Veliko Britanijo. Upamo, da bo ugodna zdravstvena situacija omogočila krepitev povezave s pogostejšimi leti," je dejal.

Povezavo z Londonom naj bi 8. septembra vzpostavil tudi nizkocenovnik Easyjet, z dvakrat tedenskimi leti na letališče Gatwick. Na brniškem letališču pričakujejo tudi prihod prevoznika Flydubai, ki bo 24. septembra ponudil neposredne lete v Dubaj.

Do konca oktobra 15 rednih povezav?

Kljub počasnemu sproščanju omejitev pri potovanjih po svetu se ponudba letov povečuje. Do konca oktobra si obetajo skupaj 15 rednih letalskih povezav. Kot so navedli, je spodbudno tudi to, da se število letov na obstoječih destinacijah ves čas povečuje, obetavne pa so tudi že najave letov za zimsko sezono.

Trenutno lete v Slovenijo opravljajo Aeroflot, ki trikrat tedensko leti v Moskvo, Air France, ki vsak dan leti v Pariz, Air Montenegro, ki z Brnika dvakrat tedensko leti v Tivat, Air Serbia, ki devetkrat tedensko leti v Beograd, Brussels Airlines s petkratnimi tedenskimi leti v Bruselj, Iberia, ki dvakrat tedensko leti v Madrid, Lot, ki šestkrat tedensko leti v Varšavo, Lufthansa, ki 15-krat tedensko leti v Frankfurt, Swiss, ki petkrat tedensko leti v Zürich, Transavia, ki trikrat tedensko leti v Amsterdam, Turkish Airlines s petkratnimi tedenskimi leti v Istanbul in Wizz Air, ki dvakrat tedensko leti v Bruselj na letališče Charleroi.

Pandemija covida-19 je letalski promet močno oklestila. Foto: BoBo
Pandemija covida-19 je letalski promet močno oklestila. Foto: BoBo

Poleg že omenjenih do konca poletne sezone na Brniku pričakujejo še povezavo v Podgorico, ki jo bo ponudil Air Montenegro.

Okrepljen tudi čarterski promet

V primerjavi s preteklo sezono se je okrepil tudi čarterski promet. Med najbolj privlačnimi čarterskimi destinacijami po pojasnilih Freporta ostajajo grški otoki, turška Antalija, Djerba v Tuniziji, egiptovska Šarm el Šejk in Hurgada, ter Barcelona, Madeira in Tenerife.

V upravljavcu brniškega letališča so ob tem zapisali, da usodo vračanja letalskega prometa na predkoronske ravni v Evropi še vedno močno zavirajo trenutne zdravstvene razmere, saj potovanja ostajajo obremenjena s številnimi omejitvami pri prehajanju meja. "Spodbudno pa je, da smo na ljubljanskem letališču julija z več kot 66.500 potniki imeli prometno najživahnejši mesec letos, ki v primerjavi z lanskim julijem predstavlja 211-odstotno zvišanje. Čeprav število oskrbljenih potnikov še vedno močno odstopa od realiziranega pred nastopom epidemije, pa kaže, da povpraševanje po letalskih potovanjih okreva," so sklenili.