Med dirko. Foto: Reuters
Med dirko. Foto: Reuters

Yungas, ena najnevarnejših cest na svetu, s svojimi ostrimi serpentinami na 64 kilometrih pridobi več kot 3.000 metrov višine, saj se iz nižavja z bujno vegetacijo vzpne vse do s snegom pobeljenih vrhov Andov.

Pogled na bolivijsko cesto smrti. Foto: EPA
Pogled na bolivijsko cesto smrti. Foto: EPA

Ozko makadamsko pot, ki večinoma ni širša od treh metrov, zaznamujejo megla, dež, zemeljski plazovi in globoki prepadi, vzela pa je že na stotine življenj in zato velja za najbolj smrtonosni cestni odsek na svetu.

Po njej je ta konec tedna potekala kolesarska dirka Skyrace, najstarejša tekmovalka pa je bila 70-letna domačinka Mirtha Muñoz, ki se je znašla tudi v središču medijske pozornosti.

Uspeh se je rodil iz bolečine
Kolesarstva se je lotila pred 25 leti, ko je upoštevala nasvet psihologa po nenadni smrti sina: "Dejal mi je, da bi mi kolo lahko pomagalo pri spopadanju z bolečino in da bi se tako lahko spet postavila nazaj na noge." Od takrat ni nehala kolesariti, vsak dan si telo krepi tudi v telovadnici, s tekom ali plavanjem.

S sobotno dirko je dosegla vrh, dobesedno. "Vzpon je vertikalen, greš samo gor in gor, ni nobenega predaha," je novinarjem opisovala po prihodu v cilj, ko se je v zgodovino zapisala kot najstarejša ženska, ki ji je uspel ta podvig.

Ob tem je sicer zatrdila, da ji je bolj kot tako kolesarjenje v soju žarometov ljubše vrtenje pedalov s svojimi šestimi vnuki, a dodala, da vseeno upa, da bo najstarejši, ki je na pragu polnoletnosti, kmalu šel po njenih stopinjah.