Kelsey Hatcher in njen mož sta maja izvedela, da je četrtič noseča. Foto: Instagram
Kelsey Hatcher in njen mož sta maja izvedela, da je četrtič noseča. Foto: Instagram

Kelsey Hatcher, 32-letna mama treh otrok, je bila rojena z redko anomalijo maternice, imenovano uterus didelphys, kar pomeni dvojno maternico. Pojav se pojavi pri okoli 0,3 odstotka žensk.

Diagnozo so ji postavili pri 17 letih, letos spomladi pa je doživela pri ginekologu šok – ne samo, da je bila znova noseča, ampak zarodek nosi v vsaki od maternic. Verjetnost za to je ena proti 50 milijonov.

Hatcher je povedala, da ji njen mož skoraj ni verjel. "Rekel mi je: lažeš. Sama sem seveda to zanikala," je povedala nosečnica, ki ima rok za božič, za NBC News.

“Dejstvo, da sta oba jajčnika ovulirala hkrati ali približno hkrati, je precej osupljivo," je povedal Hayley Miller z ginekološkega oddelka UKC-ja Stanford Medicine iz Kalifornije.

Zahteven porod

In medtem ko se Hatcher pripravlja na dva dojenčka, se v porodnišnici pripravljajo na porod z dodatnim osebjem. Ženske z dvema maternicama in dvema materničnima vratovoma namreč lahko predstavljajo velik izziv za zdravnike.

“Oskrbel sem kar nekaj pacientk z dvema maternicama in dvema materničnima vratovoma in pogosto je precej težko že sprožiti porod,” je povedal Miller.

Dojenčka sta lahko rojena ure, celo dneve narazen, saj ni nujno, da se porodni krči pri obeh maternicah začnejo hkrati. Njeni zdravniki so za NBC izpostavili, da je za nosečnice z dvema maternicama tvegan tudi carski rez, saj obstaja nevarnost izgube večje količine krvi, ker sta potrebna dva reza (po eden za vsako maternico).

Vsi se strinjajo, da je nosečnost v obeh maternicah zdravniški fenomen, ostaja pa stvar razprave, kako opisati novorojena otroka – sta sploh dvojčka?