Maradona s krili. Foto: Reuters
Maradona s krili. Foto: Reuters

V stranskih ulicah Neaplja pa jasličarji ne služijo samo s tradicionalnimi kipci, ampak tudi s portreti ljudi, ki so zaznamovali leto. Ti se po navadi znajdejo med pastirji – med angele pa so te dni uvrstili Diega Armanda Maradono.

Neapeljski jasličarji so že pred stoletji znali postaviti v hlevček junake z ulic lastnega mesta. Toda svet je potem postal globalen, zato so med pastirje vse pogosteje uvrščali tudi znane obraze politikov in drugih znanih osebnosti. Njihove "bottege" so v teh dneh zaprte, toda proizvodnja keramičnih kipcev se ni ustavila.

Med novimi figuricami najdemo tudi Joeja Bidna. Foto: Reuters
Med novimi figuricami najdemo tudi Joeja Bidna. Foto: Reuters

"V tem času lani je bilo ljudi ogromno, vse trgovine so bile odprte in le težko si se prebijal po ulici, taka gneča je bila. Za nas je to ogromna škoda, saj naše celotno gospodarstvo, vsi naši zaslužki temeljijo na teh dveh mesecih, novembru in decembru. Če v tej sezoni nimamo posla, ga sploh nimamo in ne vemo, ali bomo preživeli do drugega leta," je povedal Gabriele Casillo, predsednik združenja jasličarjev z ulice San Gregorio Armeno.

Maradona s krili

Med obiskom Neaplja zato ne kaže obiti Ulice svetega Gregorja Armenskega, kjer jasličarjev pač ne manjka. Marco Ferrigno je eden najbolj znanih; svojo delavnico je podedoval od očeta, ta od deda – in tako nazaj stoletje in pol. In kateri kipci so najbolj aktualni?

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Zagotovo zdravnik in medicinska sestra, kot lahko vidite. Izdelali smo ju kot poklon njihovim gromozanskim naporom. Potem je tu guverner Kampanje De Luca s plamenometom, novi figurici pa sta novi ameriški predsednik Joe Biden in italijanski igralec Gigi Proietti, ki je umrl 2. novembra," je povedal Ferrigno.

Toda nato se je na vrh lestvice znova povzpel Maradona. Marco je človeku, ki je s svojim nogometom Neapeljčanom vrnil samozavest, dodal angelska krila. "25. november je zanesljivo datum, ki ga Neapeljčani ne bomo nikoli pozabili. To je dan, ko je naš nogometni bog prešel v boljše življenje. Zanesljivo bo za večno ostal v naših srcih," pravi Ferrigno.

Neapelj je kot vsa druga mesta Italije letos utrpel hudo izgubo zaradi pomanjkanja turistov. Jasličarji upajo, da bodo trgovine lahko odprli vsaj decembra.

Na jaslicah v Neaplju tudi Maradona