David Duchovny in Gillian Anderson sta zaslovela prav z Dosjeji X. Foto: Fox
David Duchovny in Gillian Anderson sta zaslovela prav z Dosjeji X. Foto: Fox
Bo ali ne bo? Potem ko je zaradi novice o vrnitvi v Twin Peaks skoraj pregorelo medmrežje, je začel Lynch komplicirati glede deleža dobička. Foto: Youtube

Priljubljena znanstvenofantastična serija, ki so jo pri TV-mreži Fox vrteli devet sezon med letoma 1993 in 2002, bo veličastno vrnitev na male zaslone doživela s posebnimi šestimi epizodami.

In kar je najboljše, tudi vlogi FBI-agentov Foxa Mulderja in Dane Scully bosta ponovila David Duchovny in Gillian Anderson, brez katerih si Dosjejev X ne moremo predstavljati.

"Tako David kot jaz nisva skrivala, da sva zelo zainteresirana za še en poskus. Gre samo za to, ali se bo vse poklopilo," je Andersonova pred časom povedala za InStyle. Oba igralca svoj uspeh dolgujeta prav Dosjejem X, čeprav je šlo Duchovnyju tudi pozneje prav dobro v vlogi hedonističnega pisatelja Hanka Moodyja v seriji Kaliforniciranje, Andersonovo pa lahko spremljamo v seriji Lov (The Fall) v vlogi detektivke, ki lovi serijskega morilca.

"Dolg premor za reklame"
Za še eno sezono se bo vrnil tudi izvirni ustvarjalec serije in izvršni producent Chris Carter, ni pa še nobenih podatkov o premisi novih epizod. "Na to gledam kot na 13-letni premor za reklame," je o "pavzi" povedal Carter. "Dobra novica je, da je svet v teh letih postal samo še bizarnejši, zato je to popoln čas za novih šest zgodb."
"Imela sva ta privilegij, da sva s Chrisom delala pri vseh devetih sezonah Dosjejev X in si štejeva to obdobje za eno najbogatejših delovnih izkušenj naših karier. Ne bi mogla biti bolj navdušena, da lahko ponovno raziskujeva ta neverjetni svet z njim," sta povedala Dana Walden in Gary Newman, izvršna direktorja Foxa. "Dosjeji X ni bila samo paradna serija tako za studio kot za mrežo, bila je tudi svetovni fenomen, ki je oblikoval popkulturo, hkrati pa ostal pravi biser za množice oboževalcev, ki so jo od samega začetka sprejeli. Le malo serij je pritegnilo toliko gorečih oboževalcev kot Dosjeji X, in navdušeni smo, da jim lahko damo naslednje vznemirljivo poglavje Mulderja in Scully, ki so ga čakali."

Serija Dosjeji X je bila ena izmed prvih Foxovih uspešnic in popkulturna senzacija, iz katere sta se rodila tudi dva celovečerna filma. Serija je osvojila 16 emmyjev in pomagala tlakovati pot takim znanstvenofantastičnim novejšim uspešnicam, kot so Skrivnostni otok (Lost) in Na robu znanosti (Fringe).

Fox je sicer že predtem obudil tudi serijo 24, medtem ko je Showtime zmagal v bitki za novih devet epizod kultnega Twin Peaksa, napovedanih za leto 2016, ob 25. obletnici serije. Te sicer še niso povsem potrjene, saj naj bi David Lynch kompliciral glede deleža dobička.

Snemanje nove izdaje se začenja letos poleti.