Skupaj so v manj kot 20 letih članice Sile zbrale in v dobrodelne namene donirale že več kot milijon evrov. Foto: BoBo
Skupaj so v manj kot 20 letih članice Sile zbrale in v dobrodelne namene donirale že več kot milijon evrov. Foto: BoBo
Na bazarju poteka tudi bogat kulturni program z več plesnimi in pevskimi nastopi. Foto: BoBo
Stojnice so vsako leto zelo dobro obiskane. Foto: BoBo
Dobrodelni bazar Sila ponovno uspešen

Vse do 17. ure lahko obiščete pisane stojnice na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, kjer predstavljajo kulturo in prodajajo tipične izdelke svojega naroda.

"Na letošnjem bazarju je več kot 30 stojnic, poleg tega imamo zelo bogat otroški kotiček, rabljena oblačila, srečelov in ustvarjalni kotiček, kjer so na prodaj stvari, ki so jih izdelale članice Sile," je pojasnila vodja odbora za organizacijo bazarja Barbara Hunt Vodopivec.

Z izkupičkom od prodanih izdelkov bodo prirediteljice pomagale ljudem v stiski, in sicer: Društvu za nenasilno komunikacijo, Hiši Hospica, centru slepih športnikov Vidim cilj, Inštitutu za slepo in slabovidno mladino Ljubljana, društvu Vesele nogice, društvu za cerebralno paralizo Slovenije Sonček, varni hiša Stigma, stanovanjski skupnosti Kokos Mladinskega doma Jarše, Društvu prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje in Slovenski filantropiji.

Izkupiček od prodanih izdelkov pomoči potrebnim
Predsednica Sile Laura Jamšek se je v uvodnem nagovoru zahvalila članicam Sile, donatorjem, nastopajočim, obiskovalcem, pa tudi predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je bazar uradno odprl: "Dejstvo, da je predsednik republike že drugič odprl Sila bazar, kaže na podporo naši dobrodelni dejavnosti na najvišji ravni in priznanje našemu delu za pomoč v stiski."

Pahor je v svojem govoru opozoril predvsem na solidarnost, ki je po njegovem mnenju vrlina, ki navdihuje Slovence zlasti takrat, ko gre vse nekoliko težje: "Ko se je na začetku 90. let prvič postavljal bazar, se je zdelo, da bo šlo vse na boljše, vse navzgor, in to za vse ljudi. To je bila utvara, ki se je močno razgalila, ko je tudi Slovenijo doletela huda in surova gospodarska in finančna kriza." Solidarnost se je v teh letih še posebej izkazala, je menil Pahor. "Bazar Sila je tej vrlini dal tudi mednarodno noto," je dodal.

"Zahvalil bi se vam v upanju - in o tem sem prepričan - da bo enkrat zagotovo konec tega surovega časa. Še vedno pa bodo med nami ljudje, ki bodo potrebovali naklonjenost tistih, ki morda imamo več tako v materialnem smislu kot v občutku optimizma, sreče ali vere v prihodnost," je še dejal Pahor v uvodnem nagovoru.

S predsednikom se je bazarja udeležila tudi njegova partnerica Tanja Pečar, ki je izpostavila pomen sodelovanja vsakega posameznika. "Članice Sile opravljajo veliko delo, veliko energije vlagajo v to, da bi nekaterim olajšale življenje," je poudarila. A je dodala, da moramo vsi podpirati njihovo delo in si tudi sami prizadevati čim bolj pomagati in čim večkrat prispevati k boljšemu vsakdanu nas vseh in naše družbe.

V dobrodelne namene že več kot milijon evrov
Slovensko mednarodno združenje žensk Združenje Sila je bilo ustanovljeno leta 1993 v Ljubljani. Cilj združenja je spodbujanje kulturnih in izobraževalnih izmenjav ter utrjevanje odnosov med članicami. To so večinoma žene diplomatskih in gospodarskih predstavnikov tujih držav ter mednarodnih organizacij v Sloveniji, okoli 30 odstotkov članic pa predstavljajo tudi Slovenke.

Lani so na bazarju zbrali 83.000 evrov, dogodek pa je v šestih urah obiskalo skoraj sedem tisoč obiskovalcev. Skupaj so v manj kot 20 letih članice Sile zbrale in v dobrodelne namene donirale že več kot milijon evrov.

Dobrodelni bazar Sila ponovno uspešen