Čokoladi lahko dodajo še razno (suho) sadje. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Čokoladi lahko dodajo še razno (suho) sadje. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Obiskali smo tovarno čokolade Gorenjka, kjer so nam najprej pojasnili, kakšne so osnovne sestavine čokolade: kakavovo maslo, kakavova masa (to so zmleta kakavova zrna), sladkor, posneto ali polnomastno mleko v prahu (ko gre za mlečne čokolade) in seveda posebni dodatki - lešniki, rozine in drugo.

In kako čokolada nastane? Najprej na 60 stopinjah Celzija stopijo maščobe, nato se vse osnovne sestavine stehtajo in v gnetilcu zmešajo z drugimi, posebnimi sestavinami, da nastane suha zmes. Nato gre ta grobo mleta zmes v posebne naprave, imenovane konše, kjer se čokoladna masa toplo in mehansko obdela.

Ohlaja se 40 minut
"Čokolada po vlivanju v modele v tekoči obliki potuje po približno 100 metrov dolgi tablirni liniji, nato pa pride v hladilnico, kjer je temperatura tri stopinje in kjer se na koncu tudi izlušči iz modelov," pojasnjuje Alenka Košir, vodja proizvodne enote Gorenjka v tovarni Žito. Ob tem dodaja, da čokoladne tablice v modelih po liniji potujejo kar nekaj časa: "Da preide čokolada iz tekočega v trdno stanje, potrebuje 40 minut."

Ohlajena čokolada nato potuje do liniji za pakiranje, kjer jo ovijejo v aluminijasto folijo in v zunanji ovitek, nato pa spakirajo v škatle ter pripravijo za odvoz oz. dostavo v trgovine in od tam do ljubiteljev čokolade.