V Dvorano so prinesli pravi koncertni klavir. Foto: Pixabay
V Dvorano so prinesli pravi koncertni klavir. Foto: Pixabay

Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA, je bil cilj igranja klavirja izboljšati počutje operiranca med posegom in s tem olajšati operacijo. Po besedah Roberta Trignianija, ki je izvedel štiriurni poseg, je bil blagodejen učinek glasbe na bolnika očiten, čeprav je bil pod splošno anestezijo. Med operacijo so namreč budno spremljali možganske signale dečka in v trenutku, ko je glasba utihnila, je ta postal bolj napet.

Klavir je igral Emiliano Toso, nekdanji molekularni biolog, ki se zdaj posveča zdravilni moči glasbe. Po njegovem mnenju bi lahko ta igrala ključno vlogo v medicini prihodnosti. S kirurgom sta se ob koncu uspešne operacije strinjala, da bosta tudi v prihodnje glasbo uporabljala v operacijskih dvoranah, pa čeprav morda ne bo mogoče vedno vanje spraviti koncertnega klavirja.

Operirani deček se je pred koncertno operacijo srečal s pianistom in mu priznal, da se mu zdi njegova glasba nekoliko dolgočasna. Sam baje raje posluša metal, a njegovi glasbeni želji zdravstveno osebje očitno ni ustreglo.

Nenavadne operacije

To sicer ni prva nenavadna operacija, ki se je v zadnjih letih zgodila v italijanskih operacijskih dvoranah. Prav Trigniani je namreč letos opravil možgansko operacijo na 60-letni bolnici, ki je med operacijo pripravljala polnjene ocvrte olive. Med možganskimi operacijami morajo bolniki pogosto opravljati različne naloge, da lahko kirurg sproti opazuje njihove možganske funkcije, a kuhanja za to niso še nikoli uporabili

Tudi glasba se v operacijskih dvoranah ni znašla prvič. Poročali smo že o Britanki, ki je med operacijo igrala violino, slovenski operni pevec Ambrož Bajec Lapajne pa je med odstranjevanjem možganskega tumorja prepeval Šubertove arije.