Christopher Reeve ga je nosil med letoma 1978 in 1987. Foto: Reuters
Christopher Reeve ga je nosil med letoma 1978 in 1987. Foto: Reuters

V London se po premoru zaradi pandemije covida-19 v živo končno vrača letna dražba britanskega podjetja Propstore, ki se ukvarja z zbiranjem različnih predmetov iz filmskega, televizijskega in glasbenega sveta. "To leto je večje kot kadar koli prej. Dodali smo okoli 500 lotov, tudi dodatni dan bo. To je za nas velik korak, zato je dogodek še vznemirljivejši," je dejal direktor Propstora Stephen Lane, ki kostume in raznorazne spominke zbira že več kot 30 let.

Rokavice Dartha Vaderja. Foto: Reuters
Rokavice Dartha Vaderja. Foto: Reuters

Med 3. in 6. novembrom bodo tako ponudili več kot 1500 predmetov, ki naj bi bili skupno vredni okoli 11 milijonov funtov (12,6 milijona evrov). Bogat nabor bo vključeval tudi črne rokavice, ki jih je lik Darth Vader nosil v prvem filmu franšize Vojna zvezd (Star Wars) – ta je bil izdan leta 1977. Vrhunec naj bi bil med drugim celoten kostum Supermana, ki ga je igralec Christopher Reeve nosil med letoma 1978 in 1987.

Zbirki se pridružujeta tudi prva izdaja trdo vezane knjige Harry Potter in kamen modrosti (Harry Potter and the Philosopher's Stone), ki je luč sveta ugledala leta 2001, in čarobna palica Harryja Potterja, ki ga je upodobil Daniel Radcliffe, iz istoimenskega filma. Izbor bo popestrila tudi pilotska čelada, ki jo je Sean Connery nosil v filmu o Jamesu Bondu iz leta 1967 Samo dvakrat se živi (You Only Live Twice).

Kostum majorja Toma. Foto: Reuters
Kostum majorja Toma. Foto: Reuters

Vloga za orožni list Elvisa Presleyja in seznam pesmi za turnejo Nevermind

Tudi glasbeni navdušenci ne bodo prikrajšani. Letos bodo glasbeni spominki predstavljeni kot nova kategorija, dobili bodo svoj dan. Glavna atrakcija naj bi bila kitara Noela Gallagherja, ki jo je igral na albumu zasedbe Oasis Be Here Now in pozneje tudi na istoimenski turneji. Ocenjujejo, da je vredna od 300.000 do 500.000 funtov (od okoli 343.400 do 572.200 evrov).

Oboževalci se bodo lahko – tudi prek telefona in spleta – potegovali tudi za vesoljsko obleko majorja Toma iz glasbenega videa Ashes to Ashes pevca Davida Bowieja, podpisano vlogo za orožni list Elvisa Presleyja in seznam pesmi, ki jih je skupina Nirvana izvajala na turneji Nevermind – zapisal ga je Dave Grohl.

Tovrstne dražbe naj bi bile zelo uspešne. Propstore je namreč junija v Los Angelesu izpeljal rekordno dražbo – 2000 predmetov so prodali za več kot 10 milijonov ameriških dolarjev (okoli 10,1 milijona evrov).