Alternativno božično drevesce je visoko meter in pol, sestavljali pa so ga kar dva tedna. A, kot pravijo, ima tudi sporočilno vrednost.

"Cilj je poslati izobraževalno sporočilo glede pomena varnosti v letalskem prometu," je povedal predstavnik letališča v Vilni. "Noži, škarje, vžigalniki, rezila in mnogo drugih nevarnih predmetov. Če nočete, da vaši osebni, a prepovedani predmeti končajo na božičnem drevescu prihodnje leto, raje preverite, kaj lahko spakirate v ročno prtljago pred poletom."

Kot poroča BBC, letališče v Litvi ni edino, ki se je odločilo za ustvarjalni pristop pri krašenju prazničnih drevesc. V vasi Ullapool na škotski obali so tako denimo letos postavili devet metrov visoko "drevesce", narejeno iz ribiške opreme, pri čemer osnovo predstavlja 340 vrš za lovljenje rakov.

Razlog za razmah netradicionalnih drevesc gre iskati v večji ekološki ozaveščenosti ljudi. Po podatkih organizacije Friends of the Earth (Prijatelji Zemlje) samo v Veliki Britaniji prodajo več kot osem milijonov božičnih drevesc, ki korenito prispevajo k ogljičnemu odtisu.

Okoljevarstveniki zato priporočajo bolj trajnostne alternative, kot so vzgajanje lastne smrekice ali kakega drugega drevesa, najem drevesca ali pa zasaditev drevesca, ko enkrat opravi svojo nalogo.